2023 m. kovo 8 d., trečiadienis

Šios dienos citata: Viktoras Uspaskich Kovo 8 dienos proga sveikina moteris (seksizmas)

 Sveiki,

Sveikinimu su Kovo 8-osios diena, tarptautine Moters diena netikėtai internete driokstelėjo lyg perkūnas iš giedro dangaus politikas ir vandens energijos įkrovėjas rankomis Viktoras Uspaskich. Aišku, lygių teisių kontrolieriai iškart atkreipė dėmesį į kelis sveikinimo niuansus, kurių negali pamatyti  tikriausiai tik aklas.

Šiaip, jeigu pasidomėtų ponas Uspaskichas, kodėl ir kokiomis aplinkybėmis buvo pradėta minėti tarptautinė Moters diena, suvoktų, kad jo sveikinime yra viskas, dėl ko moterys XX a. pradžioje Kopenhagos suvažiavime kovojo t. y. prieš moters įkalinimą namų sąlygomis, namų priedą apyvokoje, motinos pakaitalą prie keptuvės ir puodų. Uspaskichas net pamini lovą, kurią moteris pakloja rūpestingai vyrui (aliuzija į intymius sekso santykius, žodžiu, paklojusi dar ir patenkina), vaikų gimdymą ir t. t. Kopenhagos susirinkime moterys visam tam sakė STOP, jos reikalavo lygių teisių ir pagarbos, tad mažų mažiausia sveikinti moteris su moters laisvėjimo ir pagarbos diena, minint tuos pačius tradicinius moters gimdymo mašinos ir vyro poreikių tenkinimo lėlės vaidmenis, gražiai „įvilktus“ į poetinius švelnumo leksinius niuansus, yra, sakyčiau, arba labai ciniškas dalykas, arba tiesiog kvailumo demonstravimas.

Bet neapsigaukime ir nebūkime naivūs, kai kalbame apie Uspaskicho požiūrį į moteris. Jie primena patino sampratą apie patelę. Jis iš tikrųjų jas tokias ir mato. Namų šeimininkės, vaikų gimdytojos XIX amžiaus vaidmenyje ir tik tokią „lygybę“ supranta. Nupirkęs kvietką ir dėžę Rafaelo, pasimylėjęs su moterimi vyras išties gauna pergalę, nes skyrė tam dėmesio ir gavo atsaką. Baisiausia ne Uspaskicho seksistinis sveikinimas, kuris pažemina moteris Moters dieną už viską, kas jau iškovota, bet tuo, kad atsiranda moterų, kurios smarkiai įtikėjusios, jog toks ir yra jų vaidmuo, o Uspaskichas yra tas riteris, kuris vėl sugrąžina moterišką pasitikėjimą moterims, nė nesuprasdamos, kad jos tiesiog durninamos.

Taigi.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą