2023 m. gegužės 20 d., šeštadienis

Filmas: "Cukraus žmogaus beieškant" / "Searching for Sugar Man"

 

Sveiki,

 

Dabar gerai nepamenu, kiek žmonių man rekomendavo pasižiūrėti švedų režisieriaus Malik Bendjelloul (1977-2014) sukurtą dokumentinį filmą „Cukraus žmogaus beieškant“ (Kai kur verčiama „Cukrinio žmogaus beieškant“ arba „Sugar Man“) (angl. Searching for Sugar Man) (2012). Jeigu gerai pamenu, šis filmas kažkada Kino pavasaryje tapo žiūroviškiausiu arba vienas iš labiausiai aptariamų filmų ir, tiesą sakant, visai neseniai parodė LRT, tad ten kol kas mediatekoje ir galite pasižiūrėti jį nemokamai ir be reklamų lietuviškai.

 

Istorija, kaip ir tikėjausi iš gero dokumentinio, mažų mažiausiai keistai stulbinanti, primenanti roko amžiaus detektyvą. Aštunto dešimtmečio pradžioje jaunas ir potencialus rokeris vardu Rodriguez iš skurdaus Detroito rajono, dažniausiai pasirodantis prastos reputacijos naktiniuose baruose, įrašo du albumus: „Cold Fact“ (1970), „Coming from Reality“ (1971). Prodiuseris dirbęs su Rodriguez ir įrašų kampanija iš jo tikėjosi labai daug, nes jo dainų tekstai ir balsas kai kada pranokdavo net patį tuo metu labai populiarų Bob Dylan. Skaudžios dainos apie gyvenimą užribyje, už sistemos, apie sunkiai galą su galu suduriantį subjektą, įpinant daugelio darbininkų klasės aštunto ir septinto dešimtmečio realijų, žadino mases. Pats Rodriguez buvo lotynų amerikietis, tad prasimušti muzikos pasaulyje galbūt anuomet trukdė jo etninis išskirtinumas.

 

Filme daugelis kalbančiųjų gūžteli pečiais ir niekaip negali suprasti, kaip anuomet Rodriguez niekaip neišpopuliarėjo. Priešingai – po antrojo albumo komercinės nesėkmės įrašų kompanija nutraukė su juo sutartį ir šis nugrimzdo istoriją. Įdomu tai, kad viena jo plokštelė nukeliavo į konservatyvią ir neramumų užguitą Pietų Afrikos Respubliką, kur netikėtai nelegaliais įrašais buvo parduota iki milijono įrašų kopijų, kitaip sakant, „Cold Fact“ tapo net dešimt kartų platininiu, o jo dainos tapo PAR žmonių pasipriešinimo valdžiai simboliu. Jo plokštelės buvo draudžiamos, o tai skatino neregėtą populiarumą ir Rodriquez tapo šalyje tikra legenda, pranokusi visas tuometines žvaigždes. Pats Rodriquez net nežinojo, kad kitoje pasaulio vietoje yra tikra mega žvaigždė, gyveno didžiuliame skurde, klojo stogus, darė remontus ir daugiau prie muzikos nesugrįžo. Niekas, tiesą sakant, Rodriguez kontaktų neturėjo, nežinojo, kas jis yra, nebuvo jokių straipsnių, jokių archyvų ir net buvo manoma, jog jis scenoje apsipylė benzinu ir pasidegė nušvilptas žiūrovų...

Toliau gal ir nebepasakosiu detalių, tačiau patys pasižiūrėsite filmą, kuris pilnas gražios lyriškos roko muzikos, kiek graudžios ir džiugios istorijos, kai atrodo, jog pasaulis tave atstūmė ir tu jame nesi reikalingas, tačiau praeina dešimtmečiai ir tave iš tikrųjų kaip kokią mumiją iš kapo atranda iš naujo. Po filmo pradėjau niūniuoti keletą melodijų, pati istorija pasakoja apie talentingą, jautrų ir įdomų žmogų su išskirtine filosofija apie gyvenimą. Stebina Rodriguez švelnumas, jautrumas ir gebėjimas bet kokiomis sąlygomis išlikti oriu, kai gyvenimas slysta iš po kojų. Filme kalba ir Rodriguez dukros, papasakoja, koks Rodriguez buvo tėvas, kaip kasdien sunkiai dirbo juodžiausius darbus nesiskųsdamas. Po šio ypatingo filmo ėmiau dairytis (tikriausiai beveik visi, kurie pamatė šį filmą) jo muzikos įrašų.

 

P. S. 2014 metais po šio filmo sėkmės buvo perleisti abu albumai. „Cold Fact“ vėl tapo platininiu.

 

Mano įvertinimas: 9/10

Kritikų vidurkis: 79/100

IMDb: 8.2



 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą