2011 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Filmas: "Karalius kalba"

Sveiki visi,

Pagaliau teko pamatyti išliaupsintą filmą „Karalius kalba“ (The King‘s Speech) (2010 m.). Tai filmas, kuris gavo paskutiniuoju metu „Oskarą“ kaip geriausias metų filmas. Jis varžėsi su „Socialiniu tinklapiu“ bei „Juodąja gulbe“, o su pastarąja turi itin daug panašumu ir sąsajų. Visų pirma, „Juodoji gulbė“ ir „Karalius kalba“ kalba apie žmogaus ribos peržengimo galimybes, peržengti per savo prigimtį, peržengti per savo galimybių ribas. Reiktų parašyti ištisą litaniją t.y. tiriamąjį darbą, lyginant šiuos du filmus. Iš esmės abu yra verti dėmesio tiek pačia pateikta istorija, tiek filmavimo stiliumi.

„Karalius kalba“ iš karto atsisako bet kokios mistikos, kadangi remiasi istoriniais šaltiniais ir pasakoja apie karalio Jurgio VII gyvenimą. Ne kiek apie patį asmeninį gyvenimą, bet kiek apie patį auklėjimo įgytą defektą – mikčiojimą. Karalius – visos tautos balsas, čia tuoj ant nosies Antras Pasaulinis karas ir žmonėms reikia tautos tėvo balso, tačiau to balso nėra. Visas kelias, kurį nueina karalius Jurgis VII yra sudėtingas, įtemptas žiūrovo kantrybės ir išgyvenimo katarsis. Tai nuskaidrėjimo istorija, kuri patiks, manau, visiems – daugiau ar mažiau.

Šįkart pagrindinio vaidmens atlikėjas Colin Firth, „Oskaro“ savininkas pranoko patį save. Po „Vienišas žmogus“ triumfo, jis ir vėl įrodė, jog gali dar daugiau. Kamera mėgavosi Colin‘o vaidyba. Tas gerklės įtempimas, liežuvis besimakaluojantis burnoje. Tikrai įkūnijo įtikinamą mikčių, kad net nori ekranui sušukti – atsipalaiduok, juk kalbėti taip paprasta, bet mikčiui kalbėti nėra paprasta. Dar vienas dalykas, kurį iškėlė filmas yra tai, jog tokia liga kaip mikčiojimas nėra įgimta, ji yra įgyjama su laiku. Dažniausiai tai vaikystės traumos ir baimės, kurių Jurgis VII turėjo pilną kraitį. Taigi be viso šito, sakyčiau, neblogas laikotarpio atskleidimas, ta dvasinė ir karų įtampa, kuri slėgė ne tik karalių, bet visus anglus, visą Europą. Vertą šį filmą pamatyti ir kaip istorinę medžiagą ir kaip vaidybinį ir stipriai meniškai interpretuotą istorijos dalelę. Todėl visai nebaisu, kad šiam filmui skirsiu nemažai balų.

Įvertinimas: 9.4/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą