2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Sukrečianti Julie Baird istorija

Sveiki visi,

Visai neseniai čia buvau užsiminęs apie tai, jog pasakosiu apie „World Press Photos 2011“ laimėtojus. Kai kas mano, ypač Lietuvos jau geresni fotografai, kad tai paprasčiausias kičas pelnytis iš žmogaus skausmo ir manipuliuoti. Manau, tai iš piktdžiugos ir pavydo pagrįsti perdalai. Iš esmės, manau, jog tokie dalykai, kad ir sukrečia žmogų, bet visgi ir pakylėja į kitą savęs ir pasaulio, gyvenimo santykį. Nuotraukos su tikromis, skaudžiomis istorijomis turi dalyvauti ir turi laimėti.

Šiandien noriu pristatyti bene labiausiai sukrėtusią Julie Baird iš San Francisko istoriją. Tai „Julijos projektas“, kurį rengė viena fotografė. Ji sutiko Julie Baird 1993 metais ir ji turėjo kūdikį. Tam kūdikiui, kur matote nuotrauką viršuje – vos aštuonios dienos. Motina jau serga ŽIV, o jai dar tik 18 metų. Tai 1993 metai, o Julie jau serganti, narkomanė ir potencialiai benamė. Aišku, prieš tai Julie turėjo ne kokią šeimą – motina daug gėrė, o patėvis seksualiai prie jos priekabiavo, todėl būdama 14 metų ji pabėgo. 15 metų tapo narkomanė, o 18 metų jau ir mama. Gyvena su draugu skurdžiame namuke, kur pilna švirkštų, šiukšlių, nešvarių rūbų. Fotografė per 18 metų fotografavo Julie aplinką ir viską viešino spaudai. Tai ypač skaudus dalykas, nes ji matė, kaip jauna mergina paprasčiausiai sunyko akyse ir pernai mirė sulaukusi 35 metų.

Fotografė stengėsi vaizduoti kasdienį Julie gyvenimo detales, nieko neslėpdama ir negražindama. Tiesiog tegu nuotraukos kalba:



Prieš daugel metų, net neįtarsi, jog Julie serga ŽIV.

Julie ir jos vaikai.

Julie gyvenimo draugas kažką aiškina vaikui.

Čia Julie gimdo dar vieną vaikelį.


Vaikelis namų aplinkoje.


Čia Julie jau sunkiai serganti.

Julie namai - tai skurdūs San Francisko namai, kur nereikia daug mokėti.

Julie čia prie mirties slenksčio. Kažko tiesia rankas.

Gyvenimo pabaigoje vos galėjo pavaikščioti. Kasdien jai tekdavo išgerti po 35 tabletes.

Liga visiškai sunaikino sveiką ir jauną žmogų.


Daugiau nuotraukų rasite čia: http://www.darcypadilla.com/thejulieproject/intro.html


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą