2011 m. birželio 1 d., trečiadienis

Filmas: "Vaikai iš "Amerikos" viešbučio"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti seną gerą lietuvišką filmą „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (1990 m.) Na, tai yra filmas, kuris iš esmės yra ir išliks visos Nepriklausomos Lietuvos simboliu. Sukurtas ties tuo slenksčiu, kai Lietuva tuoj atgaus Nepriklausomybę, tad Raimondui Banioniui pavyko sukurti ypač laisvą ir savomis nuotaikomis spinduliuojantį kino filmą. Iš esmės tai labai retrospektyvus filmas, kadangi filmuotas apie 1989 metus, o istorija pasakoja apie 1972 –uosius.

Pavyko pažiūrėti šį filmą kaip neblogą prieskonį, juk dabar sakoma, kad lietuviškas kinas apskritai merdi arba kuriama kokia nors nesąmonė. Nesiryžtu vertinti šiuolaikiškų kino filmo kūrimo tendencijų, tačiau „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ buvo vertas reginio. Tai jau nuo laiko gerokai atsiplėšęs filmas, į kurį galima kitaip pažiūrėti. Režisierius nevengia geros dozės humoro, kurį suplaka su tuometiniais būsimais studentais, kurie buvo bene vieninteliai Sovietų Sąjungos ramybės drumstėjai. Tai pasakojimas apie tas jaunimo dienas, kurie rinkdavosi savuosiuose plotuose ir klausydavosi radijo antenomis pagautos vakarietiškos muzikos. Filmas puikiai atspindi tuo metu taip trokštamos laisvės proveržio.

Puikiai parinkti aktoriai. Tai beveik visi mūsų labai geri žinomi aktoriai, kurie pradėjo savo aktorinę karjerą būtent šiame filme. Pats filmas buvo naujos idėjos šauklys, labai sunku įsivaizduoti ar Sovietų Sąjungoje šis filmas būtų kaip nors „prastumtas“, nes jame veikė tikrai labai daug antisovietinių mechanizmų, kurie apnuoginą skaudžias sovietinio rėžimo ydas. Sakau, yra ko pamatyti. Pamatyti, kaip laisvės ir permainų ištroškęs jaunimas nori ištrūkti iš namų, kaip jis renkasi laukuose, o juos sugaudo milicija, nuskuta galvas ir grąžina tėvams kaip nusikaltėlius. To meto jaunimas yra nebesulyginamas su mūsų jaunimu. Bet esmė tame, kad visi svajojo apie vakarus kaip apie laisvą šalį, kaip savą kultūrą, laisvą muziką, bet visi kažkodėl įtarė, jog ten, pabėgus, kažkur toli į Vakarus, už horizonto mūsų niekas išskėstomis rankomis nelaukia ir iš tikrųjų ta vieta, kur tu šiame gyvenime dar gali gyventi yra būtent čia ir dabar t.y. nelaisva Lietuva.

Iš esmės galima polemizuoti, kokią įtaką padarė Laisva Lietuva ir kokie žmonės tapo vieni kitiems, bet filme tebeliko ta užkonservuota to meto laiko autentika, tas jaunatviškas proveržis į laisvę ir kartu gebėjimas gyventi čia ir dabar. Kažin ar ateities kartos tai besupras, tačiau filme visa tai išliko. Ir tik vienu būdu Jūs galite priartėti prie to laikmečio dvasios t.y. pažiūrėti šį filmą patiems. Aišku, filmas senstelėjęs, jau prašyte prašosi restauravimo, tačiau nepabijokite žiūrėti ir tokį, nes kaip sakiau, yra ką pamatyti.

Įvertinimas: 8.8/10

Traileris:

Visą filmą galite pamatyti čia:

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą