2011 m. birželio 7 d., antradienis

Pasaulis - ir draugas, ir priešas

Sveiki visi,

Ar laukiate kada autobuso, kuris vėluoja pusvalandį? Kažkur kaimo laukuose su autobuso apdraskytu ženklu, kur net maršruto tvarkaraštis dažniausiai nebekabo. Ar laukiate, nors žinote, kad neatvažiuos? Ar laukiate, o saulė svilina Jūsų nugarą neregėtu karščiu ir Tau reikia parsirasti namo, o pro tave tepravažiuoja vos viena kita mašina per pusvalandį, kurios nepatikliai arba apsimesdamos, kad nė nemato pakeleivingos rankos nykščio, patetiškai dar greičiau pro Jus pravažiuoja. Ar laukiate autobuso? Grįžti kelio atgal nebėra, nes grįžimas reiškia kažką baisaus. Ką darote?

Ką daro žmogus, atsidūręs laukuose, Sacharos dykumoje ar kur kitur? Ką daro vienas žmogus? Jis pradeda eiti. Eiti nežinodamas ar išeis iš tos vietovės, ar pajėgs išeiti pats iš savęs. Gerai, jei „tašėje“ guli jau bešylantis mineralinis buteliukas – jis būtinas gyvybei palaikyti. Ir žmogus pradeda eiti. Eiti smėliu, garuojančiu asfaltu, eiti basomis ir eiti batais, eiti ir matyti save iš šalies, iš miražo, kur susituokusi tikrovė ir iliuzija jau tave bando kaip Jėzų Kristų, kuris perėjo dykumą, atsispirdamas šėtono pagundoms.

Toks ėjimas prasideda nuo mūsų gimimo ir tęsiasi iki grabo lentos. Niekas nesustoja, o jei sustoja, tai tik pasijuokti, pasijuokti iš einančio žmogaus. Dažniausiai sustoja mylimi žmonės, kurie neva tau padovanoja viltį išsigelbėti nuo ėjimo, išsigelbėti nuo saulės, nuo neatvažiavusio autobuso, bet toks žmogus, pavėžėjęs vieną kitą kilometrą, tave vėl sviedžia iš mašinos ir tada jau kruvinais keliais kapstaisi ir eini tolyn. Eini, o pro tave važiuoja situacijos, žmonės, pinigų lagaminėliai. Ir viskas, kas iš tikrųjų reikšminga dabartiniam žmogui tiesiog pravažiuoja. Nieko ėjimo maratone nebelieka reikšmingo išskyrus patį ėjimą. Ėjimas ir jo teikiama kančia ir yra raktas į patį žmogų. Pats žmogus sau ir draugas, ir priešas, pats ėjimas ir draugas, ir priešas. Ir visas pasaulis - ir draugas, ir priešas. Belieka tik ėjimas ir vienišas žmogus, įprasminantis save ir tai, ką jis daro.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą