2011 m. birželio 19 d., sekmadienis

Filmas: "Pragaro virtuvės vaikėzai"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti filmą „Pragaro virtuvės vaikėzai“ (Sleepers) (1996 m.). Na, ką aš galiu pasakyti? Šiame filme tikras visų vyrų žvaigždūnų komplektas. Filmas gal ir senstelėjęs, tačiau savo parako turi. Ir dar kaip turi. Nusprendžiau jį pažiūrėti, nes rekomendavo kaip analogijai „Mažojo skarmaliaus daina“ filmui. Galiu pasakyti, jog nėra čia labai panašus, nebent pats faktas, jog ir vėl išnaudoja berniukus pataisos namuose, bet tema ne apie iš naudojimo faktą, bet saldaus keršto tema, kuri įkūnija „Grafo Montekristo“ leitmotyvą, kuris seka per visą filmą.

Filmas toks epinis. Po daugel metų pasakoja vienas iš vaikėzo kaip neva atsiminimus. Labai populiari raiška, tikriausiai paveldėta iš „Foresto Gampo“, kuris prieš kelius metus sukėlė panašios raiškos bumą. Filmas pasakoja apie keturis vaikėzus, jų gyvenimą vaikystėje, kai jie per dešrainio pardavėjo vežimėlį patenka į koloniją, kur ten patiria žiaurių sadistų prievartavimus ir pažeminimus. Tai klaikūs kadrai, emocionaliai veikiantys žiūrovą, tačiau jie trumpalaikiai, nes didžioji istorijos dalis yra apie suaugusių vaikėzų vykdomą linčo teismą buvusiems prižiūrėtojams ir prievartautojams.

Neprasta vaidyba, neprastas siužetas, tik vietomis buvo labai jau užtęsta – filmas beveik pustrečios valandos. Tai tą pusvalandį nereikalingo darkymosi būčiau išėmęs, nes jis nieko nepapasakojo. Aišku, režisieriui pavyko kurti sentimentalų filmą, tačiau čia neužsiangažavo ir pradžioje daug žarstė humoro, kuris nežadėjo efektyvių žiaurybių, tačiau filmas susimiksavo, kaip sakant, ir jame išėjo visko po truputį. Bet nepaisant to, visai gerai susižiūrėjo. Pabaiga labai graži, tokia retrospektyvi, graudulingai nuteikianti.

Manau, filmas labai daug kam tiks ir patiks. Galbūt kam nors net labai patiks, o dėl šito aš net neabejoju, todėl visiems ir rekomenduoju.

Įvertinimas: 9/10

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Skaičiau knyga, ištikrųjų sudėtinga ir įdomi,o vietomis kur kalbama apie berniukų prievartavimą net šlykštu skaityti, bet tai viena iš knygų, kuris verčia susimąstyti...

    AtsakytiPanaikinti