2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Filmas: "Jaunosios savižudės" / "The Virgin Suicides"



Sveiki visi,

Po efektingos knygos J. Eugenides „Jaunosios savižudės“ skubėjau pamatyti ir režisierės Sofia Coppola 1999 metais pastatytą dramą „Jaunosios savižudės“ (The Virgin Suicides). Neaušindamas burnos, pasakysiu – knyga žymiai stipresnė! Filmas... jis žymiai kitokios jausenos, bet tai nieko blogo, nes tekstą sunkiai galima „ištransliuoti“ panašiu diapazonu. Filme pasigedau paslaptingumo ir Lisbonų šeimos sumitinimo, tačiau režisierė pasistengė atskleisti jaunųjų savižudžių grožį, švytėjimą ir trapumą.

Kas man labiausiai patiko šiame filme – tai jaunosios aktorės, tokios šviesiaplaukės, tokios mielos paauglės, su geltonais besiplaikstančiais plaukais ir dar gražesnėmis šypsenomis. Kaip jos galėjo padaryti tai, ką padarė? Palieka atvirą klausimą diskusijoms filme, tačiau perteikta jausena buvo šiek tiek kitokia – tėvų griežtumas, reiklumas, įkalinimas namuose ir beribis laisvės troškulys. Jeigu knygoje iš vis paliekama spėlioti, kodėl mergaitės nori mirti, tai iš filmo atsakymas beveik jau aiškus. Filmas tikriausiai labiau aktualus paties paaugliams, jis manęs asmeniškai nei šokiravo, nei glumino, o finalinė scena pavaizduota keistai blanki, o juk galėjo „sukalti“ neįtikėtiną bestselerį, kuris taptų apskritai pasauline klasika! Tiesa, puikūs aktoriai atliko savo darbą, tačiau iš pačios režisūros ir perteikimo (nelemtas mano lyginimas su knyga!) tikėjausi kur kas daugiau! Aišku, jei nebūčiau dar prieš tai sukrimtęs knygos, viskas būtų kitaip.

Aišku, filme žaviausia Laks vaidmens atlikėja Kirsten Dunst! Tokia jaunutė, liesutė, trapi kaip nežinau kas... Net sunku pagalvoti, kad ji po gero dešimtmečio vaidins subrendusią moterį „Melancholijoje“. Šiaip įsivaizduoju, kad daug kam filmas turėtų patikti. Taip, jis estetiškai tikrai „nieko“, tačiau kažko visgi pasigedau... Belieka tik Jums patiems pažiūrėti ir nuspręsti.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 7.2



Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Va, todėl visada geriau PIRMA pažiūrėti filmus, o tada tik skaityti knygas. Man ši praktika visada pasitvirtina. Kadangi šį filmą pirmą katą mačiau paauglystėje, jis man paliko neišdildomą įspūdį. O knygą perskaičiau gal po kokių dešimt metų po filmo pamatymo. Sakyčiau visai atitinka filmą, tik aišku, knygos pabaiga šiek tiek kitokia, o tai nustebino :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. KUR GALIU LIETUVISKAI PAZIURET JI?

    AtsakytiPanaikinti