2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Filmas: "Gimda" / "Womb"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti itin keistą dramą „Gimda“ „Womb“ (2010 m.). Tai jau nebe pirmas kartas, kai kinas ryžtasi kalbėti apie klonavimą ir jo padarinius žmonijai. Išties mokslinės fantastikos tema įvilkta į itin subtilų realybės rūbą ir pasakoja keistą meilės istoriją. Filmas labai ramus, kartkartėm man pasirodė statiškas, ypač dialoguose, jie tiek ištęsti, nenatūralūs žodžiai šiek tiek ir trikdė, ir kartu tai priėmiau kaip estetikos ir dvasios raiškos priemonę.  

Išties prarasti savo mylimąjį ir po to jį vėl pasigimdyti ir užsiauginti vien tam, kad užpildytum savo dvasinės tuštumos tarpeklį, atrodo, švelniai tariant, baugu. Manau, kad tai filmas apie sunkiai paaiškinamą vienatvę ir nemokėjimą susitaikyti su netektimi. Šiaip sunkus ir atšiaurus filmas, bet kartu jis tuo ir žavi. Didžiulis paplūdimys, dideli vėjai, smėlis, besiplaikstantys plaukai, namas ant polių prie jūros, apvirtusi ir surūdijusi valtis... Tai byloja apie nepaaiškinamą artumo ilgesį, sakytum, ieškome prarasto laiko, bet visi žinome, kad realybės neapgausi ir vis tiek liekame vieniši.

Filme pasirodo talentinga aktorė Ewa Green, kuri itin mėgsta filmuotis keistuose filmuose, šiame „Kino pavasaryje“ ji pasirodys dar viename filme, kurį artimiausiu metu ketinu pažiūrėti ir pasidalyti įspūdžiais. Šiaip aktorė turi savo juodas gilias akis, keistą ir išraiškingą tylėjimą ir šiaip atitinkamą išvaizdą būti paslaptingai ir nenuspėjamai. „Gimda“ – tai kartu ir simbolis, ir abejonė, ir nežinomybė. Kas išnyra iš jos, tos keistai tamsios gimdos, kokia siela turi ateiti į mūsų pasaulį, kad užsipildytų tuštumą, dar ją labiau praplečiant.

Kai kurie kadrai iš tikro šokiruoja. Motinos ir vaiko meilė. Ką ji jaučia? Ar ji nori pasimylėti su savo sūnumi? Prabėgomis kyla įtampa, bet ji pagrįsta abejonėmis ir tyla, todėl filmas ir yra subtilus, išraiškus, gilus, žodžiu, ne kiekvienam. Kitaip sakant, filmas ne pramogai, bet man savotiškai patiko pati mintis, ciklinis priežasčių ir pasekmių ratas, todėl rekomenduoju kinomanams.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 48/100
IMDb: 6.4



Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: