2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Filmas: "Miegančioji gražuolė" / "Sleeping Beauty"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Miegančioji gražuolė“ (Sleeping Beauty) (2011 m.). Tai šiemet Kanų festivalį labiausiai šokiravęs kino filmas, kuris pritrenkė savo istorija beveik visus. Kai kuriuos, žinoma, suerzino, kaip ir neišugdytą Lietuvos žiūrovą. Šis filmas buvo atkeliavęs ir į mūsų teatrus, tačiau didesnio dėmesio nesulaukė nei iš kritikų, nei iš pačių žiūrovų, kurie mieliau rinkosi kokią amerikietiško humoro balalaiką. Na, iš kitos pusės žvelgiant, šis filmas tikrai ne visiems. „Miegančioji gražuolė“ toli gražu iki saldžios ir eilinės dramos... Man šis filmas pasirodė kurtas būtent provokacijai, kaip gerai apmokama prostitutė, kuri turi sugundyti žiūrovą iki orgazmo.

Šiaip filmas man patiko. Tikrai patiko. Pažiūrėjęs pirmuosius 40 minučių, pasijutau paauglystėje bežiūrintis Tinto Braso erotinius filmus, bet šis, žinoma, dvidešimčia galva aukščiau, o pats Tinto Brasas turėtų prieš šį filmą savo skrybėlę nusimesti. O ir internete netrūksta pašaipių komentarų apie neva kino salėje demonstratyviai išeinančias moteris ir vyrus su begėdiškom ir nevaldomom erekcijom. Juokas juokais, bet filmas išties toks bauginančiai keistas. Ne, čia ne „Nimfomanės užrašai“. Čia, sakyčiau, nėra aistros, yra tik kažkoks keistai šaltas subtilumas, gracija, plieninis ištvirkimas, kiti gal pridurtų ir iškrypimas. Bet ir tokį filmą reikia padaryti dar ir skoningai, nebanaliai! Manau, kad filmas tikrai vykęs. Puikūs aktoriai, ypač gražioji australietė, kuri vargšelė miegodama tenkino visus tuos keistus senukus.

Vienoje recenzijoje skaičiau, kad filmas lyg ir kritikuoja aukštuomenės pasilinksminimo formas, bet galvoju, kad pagrindinė filmo idėja yra Prusto romano pavadinimu „Prarasto laiko beieškant“. Žiūri tu į tuos senus ir gašlius senukus, kurie negali padulkinti tos miegančios gražuolės, bet gali liesti, uostyti ir masturbuotis, ir tada matai, kad jie jau savo atgyvenę, jie pavydi jaunystės, jie tik tegali prisiminti... O ir pačios „Miegančiosios“ keistas charakteris, toks iki galo neiššifruojamas. Ji tai daro lyg ir dėl pinigų, bet čia ima ir su žiebtuvėliu degina gautus banknotus. Tokia kvaištelėjusi, tačiau ledinė, bet ir bejausme nepavadinsi. Šiaip filmas sukurtas su mistikos prieskoniais, prasilenkiant psichologijos lygmenyje su realybe. Nesakau, kad tokių orgijų nebūna, tačiau kas sieja personažų charakteristiką, man tai yra sumistintas reiškinys. Nepaaiškinamumas ir neišrišimo formulė sukurta tyčia, dėl diskusijos, dėl stiliaus... O ir patys pripažinkime, tokį filmą visgi įdomiau žiūrėti, negu eilinę dramą su tipišku priežasčių ir pasekmių paradigma.

Manau, filmas vertas šiokių tokių aplodismentų. Jis prikaustė mane ir man jis patiko. Ir ne tik, kad pati seksualinė tema intriguoja. Šiaip. Visuma.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 57/100
IMDb: 5.3

 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą