2015 m. rugpjūčio 6 d., ketvirtadienis

Filmas: "Viskas apie Ievą" / "All About Eve"




Sveiki, kino žiūrovai,

Joseph L. Mankiewicz režisuota drama „Viskas apie Ievą“ (angl. All about Eve) (1950) laikoma viena įtakingiausių juostų kino industrijoje – šį faktą sužinojau jau pažiūrėjęs juostą ir gerokai nustebau. Nominuota net 14 „Oskarų“ statulėlių, šešis iš jų gavo ir iki pat 1997 metų pasirodant „Titanikui“ nebūta tokio pripažinto filmo. Na, žinoma, galėtume paklausti, už ką gi filmas toks įvertintas? Žiūrėjau ir, tiesą sakant, jutau, kad žiūrėjau „pro šalį“, nes filme aptikau visas įmanomas melodramines klišes, kokios tik naudojamos muilo operose. Būtent šių klišių iki „Viskas apie Ievą“ kino industrija nenaudojo arba naudojo mažai.

„Viskas apie Ievą“ – tai gana paprasto, žiūrint iš šiandienos taško, scenarijaus filmas. Apie kino ir teatro industrijos konkurenciją, grįstą melu, manipuliacijomis, interesų „draugystėmis“. Apskritai šiame filme rasite klasikinį geros moters ir blogos moters tipažą, kuri siekia turtų, pripažinimo ir vyro meilės. Žodžiu, filme dominuojančios žaidimo taisyklės yra tos pačios, kokias turi beveik visi Lotynų Amerikos televiziniai serialai. Filmo scenos atrodo labai teatrališkos, vietomis itin nenatūralios, kad net žagtelėti galima, kaip viskas sudėliota, veikėjai sustingsta ir nieko neveikia, kol partneris neišberia teksto, po to vėlei „įeina į veiksmą“ ir pasako savo tekstą – gyvybingumo truputį pasigedau. Priminė kapotą gaminį, prastokai susuktas scenas, brėžiančias banaloką istoriją. Žinoma, klasika yra klasika ir sunkoka nepabrėžti fakto, kad anuomet filmas buvo išties geras, siužetas intriguojantis ir įdomus, filme pasigedau gelmės, viskas „praslydo“ muilo operos paviršiumi.

Bet... Yra ir daug gerų dalykų! Visų pirma laikmečio kino tendencijos – graži ir savita, kas kad teatrališka, atmosfera, kostiumai, grimas ir apskritai tie nespalvoti kadrai tampa tarsi atodanga penkto-šešto dešimtmečio kinui, kuriam sunku nesimpatizuoti. O ką jau sakyti apie aktorių brigadą. Nors pagrindinį Ievos vaidmenį sukūrė Anne Baxter, tačiau visa charizma visgi spinduliavo itin ryškus Margo charakteris, kurį sukūrė aktorė Bette Davis – išties puikus vaidmuo, pelnęs jai „Oskarą“, „Auksinę palmės šakelę“ ir kt. Na, tikriausiai reiktų paminėti ir tą faktą, kad šiuo filmu savo legendinę, bet trumpą karjerą pradėjo garsioji Merilyn Monroe, atlikusi trumpą antraeilį vaidmenį.

Apskritai filmas turi savito žavesio ir jį galima žiūrėti kaip klasiką ir vertinti kaip klasiką, anuomet turėjusį išties puikų pasisekimo ir įtakos tiek kino, tiek televizijos serialų raidai. Šiandien, mano akimis, filmas šiek tiek praplaukė paviršiumi, tačiau nesigailėjau žiūrėjęs.

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą