2015 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Filmas: "Šiaurės šalis" / "North Country"




Sveiki, kino žiūrovai,

Vakar išgyvenau didelį emocinį krūvį, žiūrėdamas režisierės Niki Caro statytą filmą „Šiaurės šalis“ (angl. North Country) (2005), kurį nežinau kiek laiko planavau pažiūrėti, bet vis filmą gaudavau su broku ir tekdavo seansą atidėti. Visgi man pavyko pažiūrėti kokybišką ir gerą filmo versiją ir nueiti paryčiais miegoti su tikrai įdomiomis emocijomis. Filmas išties emociškai paveikus gal dar ir dėl to, kad jis paremtas tikrais įvykiais, nutikusiais 1989 metais Minesotoje, rūdos kasyklose, kai vienai moteriai sunkiame fiziškai darbe tekdavo „atlaikyti“ po 30 brutalių vyrų.

Na, tiesa sakant, filmas pasakoja apie moterį, kuri palieka ją mušusį vyrą ir apsistoja netoli savo tėvų, įsidarbina rūdos gamybos firmoje, kad išmaitintų savo vaikus. Aš nemoku apsakyti, kaip puikiai režisierei pavyko pavaizduoti visas šlykščiausias „tikro vyro savybes“ – brutalumą, keiksmažodžius, priekabiavimą, patyčias – žodžiu, tai, ką iš tikrųjų vyrai yra linkę laikyti tvirtumu. Kokius baisumus ir priespaudą, pažeminimus patirdavo tos moterys ir kaip jos negalėdavo ir bijodavo apsiginti, išties „kerta per širdį“, jeigu turite perdėto teisingumo jausmą, tai emocijos buvo stiprios. Visgi moterys išsikovojo savo pasaulyje ir dabar, manding, panašiai analogiškai visi tik gūžčioja, kodėl reikia homoseksualams lygių teisių, lygina jais su zoofilais ir pan., bet pažiūrėjus, kad ir šį filmą, kuriame išsakyti skysti analogiški argumentai, kad moterys turi būti kaip pelės po šluota ir kentėti patyčias, nesiviešinti, nekelti triukšmo ir problemų, tkentėti prievartą ir pan. Manau, žiūrint šį filmą, niekam klausimų nekylą, kam reikalingos žmogaus teisės, bet lygiai tokiais pat kaimiečiais tampame, kai reikia kalbėti apie kitas socialines grupes – imigrantus, homoseksualus ir pan.

Filmo režisūra išties puiki – atšiauri atmosfera, šaltis, brutalumas, šiurkštumas, kova už lygias teises. Filmo personažai irgi puikūs, scenarijus nuostabus! Už pagrindinį vaidmenį šiame filme aktorė Charlize Theron buvo nominuota beveik visose prestižiškiausiuose kino apdovanojimuose, įskaitant ir „Oskarą“, tačiau tais metais „Oskarą“ pelnė Reese Witherspoon. Vienas stipriausių po „Monstro“ šios aktorės vaidmenų. Labai man patiko ir čia vaidinantys kiti aktoriai, ypač Woody Harrelson. 

Na, tiesiog sunku suvokti, kad dar visai neseniai civilizuotoje „svajonių Amerikoje“ dėjosi tokie dalykai – intensyvi kova už moterų teises ir absoliuti patriarchalinė kaimietiškos kultūros „valdžia“. Žiūrint šį filmą, man prireikė nemažai „nervų“, nes tikrai visada beveik jutau emocinę įtampą, todėl šiam puikiam filmui nepagailėsiu paties aukščiausių įvertinimų. Šiaip ar taip ne kiekvienas filmas sugeba iš manęs išspausti tiek emocijų. Primygtinai rekomenduoju gurmanams ir, žinoma, visiems kitiems.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 68/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą