2015 m. rugpjūčio 11 d., antradienis

Filmas: "Telma ir Luiza" / "Thelma & Louise"




Sveiki, kino žiūrovai ir skaitytojai,

Šįkart noriu pakomentuoti filmą „Telma ir Luiza“ (angl. Thelma and Louise) (1991), kurį režisavo legendinis „Svetimo“ režisierius Ridley Scott. Na, šį filmą jau seniai ketinau pažiūrėti, bet dėl nesibaigiančių filmų sąrašo, tikriausiai niekada nepažiūrėsiu visų gerų kino juostų, bet atranka yra atranka ir nieko nepadarysi... Bet ne apie tai dabar. Na, kultinis filmas, kurį tikriausiai labai mėgsta lesbietės ir vyrai – apie dvi gyvenimo monotonijos išvargintas drauges, kurios susiruošia į „mergaitišką“ kelionę prasiblaškyti ir įsivelia į kriminalinį pasaulį. Taip, šis filmas neatsitiktinai tapo kultiniu, kadangi panašiu siužetu vėliau bus sukurta begalės filmų! Tiesą sakant, tas begalės mane ir sugadino, nes filme sunkiai įžiūrėjau kažką naujo ir įdomaus, nes viską jau gožė šiek tiek „šviežesni“ filmai, kurie siužetiškai atkartojo kai kuriuos „Telmos ir Luizos“ motyvus. Vienas iš tokių filmų „Meksikietis“ (2001) – kažkuo visgi man pasirodė labai panašus.

Na, tai filmas atvėręs aktoriui Brad Pitt kelią į didįjį kiną – beje, jis pasirodo su kur kas stipresniu vaidmeniu tame pačiam „Meksikietyje“. Nors „Meksikietis“ nėra toks tragiškas siužetiniais vingiais, kaip „Telma ir Luiza“. Aišku, didžiausias šio filmo pliusas yra už šiuos vaidmenis „Oskarui“ nominuotos aktorės Susan Sarandon bei Geena Davis. Kritikai gerai įvertino jų pasirodymus, man irgi jos tiko ir patiko, nors abi draugės sukurtos pagal gana skirtingus charakterių tipus: Telma – infantili, chaotiška ir plepi, o Luiza toji „vyriškoji“, konservatyvi, pedantiška. Toks duetas turėjo susilaukti sėkmės. Visgi filmas daugiau pramoginis, pagrįstas kriminalinių nuotykių dvasia, kaip antai „Bonė ir Klaidas“, tačiau filmą visgi žiūrėti vis tiek gera ir smagu dėl aktorių, dėl garso takelių ir dėl svarbiausias priežasties – režisieriui pavyko sukurti filmą „su dvasia“. Kažkaip pats nepajauti, kaip susidraugauji su moterimis, jauti jų beprotybę, kelionių alchemiją, dulkes, baimę ir adrenaliną, kad nejučia imi klausti: o kurgi visa ši beprotiška kelionė mus visus nuves?

Manau, daugeliui filmas tikrai patiks. Savu laiku tai buvo maištinga juosta ir tikrai įdomi, na, o šiandien? Šiandien irgi gera. Siūlyčiau į filmą žiūrėti kaip į kultinį, pasistengti pajusti laikmečio dvasią, moterų kasdienybės atotrūkį, vaidybą ir tiesiog gerą režisūrą. Nesigailiu žiūrėjęs.

P. S.  Šiaip nerašau įdomių faktų, tačiau net man pačiam paskaičius tapo labai įdomu, tad išverčiau man įdomiausius: Ar žinojote, kad šiame filme vadumo buvo numatytas Meryl Streep ir Galdie Hawn, tačiau ji tuo metu filmuotis negalėjo, (nes, jeigu neklystu, laukėsi kūdikio) ir vėliau ji nusifilmavo su kolege kitoje juostoje „Mirtis jai tinka“ (1992)? Ir dar keletas negirdėtų faktų: Į Telmos vaidmenį pretendavo Nicole Kidman; Susan Sarandos už Geena Davis vyresnė net 10 metų, todėl buvo pašalintas dialogas, kad jos klasės draugės; George Clooney finale pralaimėjo menkai žinomam Brad Pitt dėl antraplanio vaidmens; Geena Davis buvo pasirašiusi sutartį, kad ji galėsianti atlikti arba Luizos arba Telmos vaidmenį, jeigu neatsirastų Luizai tinkamos aktorės; Į DJ vaidmenį, kurį atliko B. Pitt, taip pat pretendavo Johnny Depp, Tom Cruise, Sean Penn ir dar keletas garsių aktorių; į pagrindines aktores norėta imti Michelle Pfeiffer ir Jodie Foster, bet jos buvo kituose projektuose, analogiška, bet jos nugvelbė būtent „Oskarą“ iš S. Sarandon ir G. Davis; dainininkei ir „Oskaro“ laureatei Cher buvo pasiūlytas Telmos vaidmuo, bet ji atsisakė; Telmos vaidmenį buvo svarstoma pasiūlyti net Jassica Lange, Glenn Close, Emma Thmopson, Liza Minnelli, Sigourney Weaver ir kt; filmas nominuotas 6 „Oskarams“, pelnė tik už geriausią scenarijų.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 88/100
IMDb: 7.4



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą