2015 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis

Filmas: "Audrų šalis" / "Viharsarok" / "Land of Storms"




Sveiki, kino žiūrovai,

Vengrų kinas vis braunasi paskutinėmis dienomis į mano eterį ir šįkart Adam Csaszi režisuotas filmas „Audrų šalis“ (vengr. Viharsarok) (2014). Paskutiniu metu matyti LGBT tematikos europietiški filmai pasižymi vienu principu – labai europietiška ir savita režisūra, kai vaizduojama tiek kaimiškosios ir urbanistinės kultūros sankirta ir neretai „tradicinėmis vertybės“ pasižyminti provincija tampa realiu, kone „lietuvišku“ problematikos kontekstu filmų personažams. „Audrų šalis“ ne išimtis. Čia perspektyvus futbolo žaidėjas meta „vyrišką“ sporto šaką ir išvyksta į provinciją, į apleistą senelio sodybą, bandydamas sužinoti, ko jis nori iš gyvenimo, o provincijoje susipažįsta su vietiniu vaikinuku, kuris padeda jam atstatyti namą... Na ir viskas jau aiškiai toliau konstruojama pagal išplanuotą klasikinę formulę: vaikinai susipažįsta intymiai, po to vengia ir neigia savo seksualinę tapatybę, bet vėliau „susitvarko“ su emocijomis, na, ir belieka „atkentėti“ aplinkinių pasmerkimą... Tokia formule sukurtas dažnas homoseksualumą tyrinėjantis vaidybinis filmas, ypač europietiškasis, mažą biudžetą turintis kinas.

Filmas man patiko, nes tokios „lietuviško“ visuomenės problemų apstu. Spaudoje nuolat apie tai kalbama, o žmonės dejuoja, kad per daug tos temos, tad nesuprantantiems siūlau pažiūrėti šį filmą, kaip socialiai suformuota smerkimo banga sunaikina žmones vardan vienkrypčių normatyvų. Patiko ir nematyti aktoriai, kurie buvo itin susitelkę, o erotinėse scenose atrodė jausmingi ir atsidavę... Ko galbūt filmui, mano akimis, stinga? Gal tas užliūliuotas netikroviškumas ir santykių vaizdavimas, kai veikėjų dialogai trūkčioja, lyg būtų teatrališka, su pernelyg didelėmis pauzėmis. Pripažinkime, realybėje mes visi užpildome tas tylos spragas, nebent esame labai nusiminę, pykstame, o „Audrų šalyje“ visi dialogai su pauzių spragomis, aišku, jie kuria tam tikrą atmosferą, bet eliminuoja tikroviškumą.

Žinoma, filmą siūlau pažiūrėti europietiško kino mėgėjams, žmonėms, besidomintiems LGBT tema, žmogaus seksualumu ir apskritai... savišvietai irgi toks filmas tinka, nebent, bijote patys pavirsti homoseksualais.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą