2018 m. birželio 5 d., antradienis

Filmas: "Juodasis apsiaustas" / "Black Robe"


Sveiki,

„Šokis su vilkais“ filmo gerbėjai tikriausiai turėtų suklusti, nes filmas „Juodasis apsiaustas“ (angl. Black Robe) (1991) tikriausiai turėtų irgi patikti. Septynioliktojo amžiaus naujojo žemyno užkariautojai pradeda savo invaziją Šiaurės Amerikoje ir čia pasirodo pirmieji krikščionys misionieriai, atliekantys šventą Dievo siųstą misiją. Kaip jau galite įspėti, vietiniams indėnams tai nieko gero nežada, nes naujieji atvykėliai sudrumsčia ne tik nusistovėjusius santykius tarp vietos genčių, bet ir atveža mirtinas dar šiame žemyne nebuvusias ligas ir, žinoma, kultūrų naikintoją – krikščionybės idėją.

Nors filmas filmuotas jau seniai – greit bus trisdešimt metų, tačiau kaip ir daugelis to meto filmų gali pasigirti išlaikytais gražiais estetiniais kadrais, tad kartais filmas pavirsta meditaciniu reginiu, kai galima besąlygiškai žavėtis ir bent iš dalies įsivaizduoti žmogaus nesugriautą gamtos idilę. Na, žinoma, šiame filme labiausiai veikia istoriniai faktai ir niuansai – kostiumai, genčių detalės, vietos papročiai... Filmas turėjo papasakoti pagrindinio jaunojo kunigo gyvenimo ir tikėjimo išbandymą, tačiau žvelgiant iš šių dienų perspektyvos visgi pasigedau vidinio veikėjo disonanso, kas iš tikrųjų verstų dėl jo išgyventi ir nerimauti. Neskaitant to fakto, kad jam midijos geldele nupjovė pirštą, visgi vidiniai virpesiai labiau tapybiškai simboliški – ypač finalinėse scenose, –  todėl nepaveikūs iki galo sužadinti žiūrovo juslių (bent jau kai kurių). Filmas nepanašus ir į galingą epą, lyginant, pavyzdžiui, kaip antai „Šokis su vilkais“ ar tą patį meditacinio pobūdžio galingais simboliais perteiktą T. Malick „Naujasis pasaulis“, kuris, prisipažinsiu, man labiau artimas ir juslesnis už „Juodąjį apsiaustą“.

Nepaisant kai kurių priekaištų, manau, filmas visumoje tikrai neblogas dėl estetikos, istorinių niuansų ir neblogai perteiktos pagrindinių įvykių ašies, tačiau priekaištų turėčiau vidinio veikėjo dramatizmo perteikime, kai kur suabejojau santykiais tarp užkariautojų ir vietinių indėnų, tačiau tai antraeiliai dalykai, kurie atsiranda bežiūrint juostą. Svarbu, kad jie atsiranda ir jie nėra absurdiški. Net neabejoju, kad daug kam filmas patiks.

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą