2018 m. birželio 4 d., pirmadienis

Filmas: "Mano pasaulio centras" / "Die Mitte der Welt" / "Center of my world"


Sveiki,

Šį filmą aptikau visai netyčia po vokiško serialo „Tamsa“ peržiūros. Jau tada teko pasidomėti kai kuriais europietiško kino projektuose matytais aktoriais, tad vedamas jaunojo aktoriaus Louis Hofmann, nusprendžiau pasižiūrėti dar vieną jo darbą pavadinimu „Mano pasaulio centras“ (vok. Die Mitte der Welt) (2016), kuris pastatytas pagal vokiečių rašytojo knygą.

Čia kaip ir paskutinieji mano regėti su LGBT indeksu filmai „Vadink mane savo vardu“ (2017) bei „Su meile, Saimonas“ (2018) tikriausiai kviečia apmąstyti jaunojo žmogaus brendimą per savivoką ir pirmosios ryškesnės meilės svilėsius. „Mano pasaulio centras“ pasakoja apie vieną iš dvynių perspektyvos apie savo gyvenimo užkaborius. Pirmame plane – šeimos paslaptis, infantili ir nuo rimtų santykių bėganti motina, slepianti nuo atžalų tikrojo tėvo tapatybę bei į klasę atėjęs naujas homoseksualus vaikinas, tampantis visu dėmesio traukos centru pagrindiniam veikėjui. Kaip jau galima numanyti, iš greitai užsiplieskiančios meilės nieko gero neišeina. Filmo terpėje homoseksualizmas jokia problema ir aplinkiniai, regis, priima viską taip natūraliai, kad nebėra net ką aštrinti, ką, tarkime, trečiosios šalys šiuo klausimu visada pateikia kaip sudėtingas tapatybės sociume problemas kuriamuose filmuose.

Džiugu, kad istorija neapsiribojo vien tik „Romeo ir Romeo“ meilės ašimi, o išsikerojo iki sudėtingų santykių, vaizduojant šeimos problemas, ypač stebino kiek sveikai pakrikęs motinos paveikslas, kuris skirtingai nei atžalų, atrodo kaip iškritęs gegužiukas, bet tokių kontrastingų motinų net holivudinio kino oazėje turime į valias. Visgi filmas šviesus, estetiškai nebanalus, nors esame sentimentalumo užuomazgų, tačiau viskas pernelyg nenucackinta ir, sakyčiau, filmas patiks europietiškojo kino tradicijos žiūrovui, kuriam svarbu žinoti, kad pasakojama istorija nėra būdas pritraukti žiūrovą ir iš jo išvilioti pinigą, o tiesiog papasakoti savo regimo pasaulio modelį ir pakviesti diskusijai, kuriai nebūtina trankytis kumščiais kaip ponui Gražuliui.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą