2021 m. vasario 19 d., penktadienis

Serialas: "Persekiotojas: Serijinio žudiko istorija" / "Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer " ( 1 sezonas / season 1)

 Sveiki,

 

Po neįtikėtinai šokiruojančio ir įtraukiančio dviejų sezono serialas „Apkaltintas žmogžudyste“ (angl. Making Murderer), tikriausiai, nieko panašaus ir tokio stipraus nemačiau. Tiesą sakant, nelabai analogiško serialo ir ieškojau, todėl maniau, kad naujausias Netflix mini keturių dalių serialas „Persekiotojas: serijinio žudiko istorija“ (angl. Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer) pirmasis sezonas leis lygiai taip pat neįtikėtinai pasijausti, kaip ir „Apkaltintame žmogžudyste“.

 

Visgi pradėsiu nuo emocinio vertinimo. Šis „Persekiotojas“ neaplenkė ano serialo. Čia pasakojama apie 1985 metų Los Angelo mieste siautėjusį serijinį žudiką Richard Ramirez. Jeigu esate matę „Helovyną“ ar kitas siaubo ekranizacijas apie serijinius žudikus, tai žinokite, kad visa tai ne iš piršto laužta, o iš tikrųjų yra egzistavę.

 

Keturių dalių dokumentiniame seriale po 35 metų kalbinami dar gyvi esantys tos bylos tyrėjai, detektyvai, policininkai ir, žinoma, aukos, kurioms per stebuklą pavyko išvengti Richardo apsilankymo. Jie emocingai pasakoja, kaip anuomet vyko gyvenimas Los Angele. Žiūrėdamas jų liudijimas, vis mintijau, kad šiandien toks žudikas būtų sučiuptas per kelias dienas, o galgi net valandas, nes pilna visur stebėjimo kamerų. Anais laikais nebuvo tokių dalykų, todėl Los Angele, kaip ir kituose miestuose, nusikaltimų buvo padaroma kur kas daugiau, nes daugelis turėjo galimybių išsisukti. Dabar nepereisi gatvės ar kokio nors institucijos pastato, kad nebūtum užfiksuotas stebėjimo kamerų.

 

Vienas įdomiausių seriale dalykų yra detektyvų tyrimas, kurie praktiškai iš pradžių neturėdami nieko, o vėliau tik sportinio batelio pėdsaką, sugebėjo susieti ir išnarplioti dešimtis žmogžudysčių, kurias įvykdė Richard Ramirez (1960-2013). Sugautas nusikaltėlis niekada nesigailėjo savo poelgių, jam buvo priteista 13 žmogžudysčių, išprievartavimai ir pasikėsinimai. Savo aukas jis šaudė, badė peiliu, daužė plaktuku, prievartavo vaikus. Žodžiu, jis įkūnija absoliutų sadistą maniaką, kuris neturi žmogiškojo instinkto. Nors Ramirez kalėjo ilgai, tačiau savo mirties bausmės taip ir nesulaukė, mirė nuo sunkios kraujo ligos. Tačiau tai, kas nutiko ir kaip vyko teisminiai procesai, seriale nepasakojama, nes susitelkiama labiau į detektyvinę siužetinę liniją: kas visgi yra tas nesugaunamas serijinis žudikas?

 

Įdomiausia tai, kad nepasakytum, jog tas žudikas kaip nors ypatingai maskavosi, jis netgi rodėsi savo aukoms, palikdavo įkalčius, išprievartautus vaikus kai kada paleisdavo namo ir net neslėpdavo po kauke savo veido. Jam tokia egzistencinė žudymo ir bauginimo forma buvo kaip pieno gurkšnojimas priešais televizorių. Detektyvai iškėlė hipotezę, kad maniaką labiausiai audrino pamatyti savo aukoje baimę. Gal tai veikia kaip koks katalizatorius? Nežinia. Vien pažvelgus į jo fotografijas iš tesimo salės, darosi klaiku. Man jis atrodo tiesiog apsėstas, nelabai žmogus. Tik pasibaigus serialui, prisiminiau, kad šį žudiką pavaizdavo „Amerikietiška siaubo istorija: 1984-ieji“ devintajame sezone.

 

Taip, šis serialas įtraukia, jį įdomu stebėti. Kai kada netgi pamirštu, jog tai dokumentika ir pasakoja apie realius faktus, o liudytojai nėra aktoriai. Kai pagalvoji, kaip anuomet per Antrąjį pasaulinį karą vokiečiai elgėsi su žydais, nebelieka stebėtis, kad žmogaus rasė pati žiauriausia planetos būtybė, kadangi turėdama protą ir intelektą geba šitaip naikinti savo padermę. Visgi nesame tikri, kas iš tikrųjų dėjosi R. Ramirezo galvoje, gal nelabai ten tikrojo žmogaus ir būta. Visgi serialas įdomus dar ir tuo, kaip anuomet be technologijų sunkiai dirbo žmogžudysčių skyriaus žmonės, kaip reikėjo stipraus analitinio proto. Serialas ne tik intriguoja, bet ir atskleidžia mums tik iš filmų žinomas žmogaus tamsiąsias prigimtines jėgas, šiurpina, perspėja. Šiaip detektyvų mėgėjams serialą rekomenduočiau.


 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą