2021 m. vasario 19 d., penktadienis

Filmas: "The New York Times pristato: Įrėminta Britney Spears" / "The New York Times Presents: Framing Britney Spears"

 Sveiki,

 

Visiškai neplanuotas seansas ir filmas! TV serialas „The New Tork Times Present“ šeštoje serijoje skyrė dėmesį tikriausiai vienai garsiausių 1998-2010 metais pasaulyje esančių pop muzikos ikonų Britney Spears. Serialas pristato įžymius ir garsius žmones, kurie vienaip ar kitaip patyrė žiaurius žinomumo ir populiarumo išpuolius iš visuomenės. Šeštoji serija pavadinta „Įrėminta Britney Spears“ (angl. Framing Britney Spears) (2021).

 

Tiems, kuriems per 25 metus, manau, nėra žmogaus, kuris nežinotų Britney Spears vardo. Tiems, kuriems šiandien nėra 16, didžiajai daliai Britney Spears yra istorija, praėjusios pop epochos žvaigždė, pasitraukusi nuo populiarumo scenos. Visgi nepaneigsi vieno: B. Spears darė ir vis dar daro didžiulę įtaką masinės pop kultūros evoliucijai. Mažutė atlikėja kilusi iš Luizianos atvyksta į Niujorką ir tampa super žvaigžde, tačiau tai tampa ir nuosprendžiu, lemtingu atlikėjos sprendimu visą savo jaunystę ir pirmuosius motinystės metus paaukoti scenai.

 

Yra dokumentinių filmų, kurie atlikėjams yra „patogūs“, kurie yra užsakomojo pobūdžio, etiškai konsultuojamasi su atlikėjais, ryškinami tik geri dalykai. Ši dokumentika labiau primena pagalbos klyksmą. Pasaulyje paplitęs judėjimas #FreeBritney kalba apie atlikėjos išsilaisvinimą. Po 2007-2008 metų skandalo, kai atlikėja emociškai išsekusi po vyro išdavystės nusiskuto plaukus ir skėčiu aptalžė paparaco automobilį, teisiškai iš jos buvo atimta dviejų sūnų globa, o jos visas turtas pervestas tėvo Džeimso Spearso atsakomybėn. Nors po to atlikėja atsitiesė ant kojų ir net išleido itin sėkmingų hitų, albumų, tačiau jai po 2018 metais vykusio teismo nepavyko iš tėvo susigrąžinti beveik 50 milijonų vertės turto, todėl pop princesė pamažu ėmė atšaukti koncertus Las Vegase ir dingti iš viešumos. Daugelis tai suvokė kaip maištą ir protestą prieš jai uždėtus kontrolės pančius: jeigu negaliu būti laisva, tai nekursiu ir nekoncertuosiu vergvaldžiams. Daugybė gerbėjų visame pasaulyje išėjo į gatves, ėmė reikštis socialiniuose tinkluose (tarp jų labai įtakingi atlikėjai) palaikydami Britney išsivadavimą. Visgi šiame filme turtiniai dalykai ir tėvo kontrolė primena šeimos karą ir akivaizdu, kad tėvas tiesiog nenori paleisti dukters pavadėlio.

 

Kitas filme akcentuojamas dalykas, kad nuo jaunų dienų Britney Spears buvo spaudžiama demonstruoti seksualumą. Net būdama dešimties ji turi atsakyti į tokius vaiką traumuojančius klausimus kaip: kodėl ji dar neturi vaikino, šokti ir judėti, rengtis seksualiai. Spaudimas iš jos lipdyti tam tikrą lolitišką sekso statulėlę labai kenkė jos psichikai, o ir santykių aptarimai viešojoje erdvėje su J. Timberlake tapo atlikėjai itin skaudūs. Iš tikrųjų filme bandoma suformuoti mintį, kad Britney buvo industrijos auka, kurią nuolat spaudė emociškai aukotis ir elgtis ne pagal metus, kad vaikams ir paaugliams darytų įtaką, nors pati atlikėja per ašaras palūžusi rėkė, kad ji nenori būti jokia diva, ji nori tiesiog mėgautis muzika.

 

Beveik du dešimtmečiai Britney Spears įtampos, visuomenės dėmesys, paparacų 2007-2008 metais nežmogiškos atakos B. Spears pavertė ir geltonosios spaudos įrankiu bei auka. Iš jos nuotraukų ne vienas užsidirbo tūkstančius, nė nesiskaitydami su Britney psichine sveikata. Visumoje filmas pateikia idėją, kad šiuo metu jau kuris laikas atsitraukusi Britney yra tam tikroje nelaisvėje, savo „piktojo“ tėvo įtakoje, galgi net yra nuolat šantažuojama artimųjų dėl vaikų ir turto. Bandoma analizuoti instagramo ir twitterio žinutes, manoma, kad jos paskyra naudojasi tėvas, o pačios Britney net neprileidžia... Teorijų daug. Britney Spears gyvenimas tapo sensacija ne tiek dėl muzikos, kiek dėl tos kainos ir psichologinio smurto bei spaudimo daryti aną ar tą iš aplinkos. Nors techninis personalas ir tvirtino, kad atlikėja pati daug ką nuspręsdavo dėl muzikos ir pasirodymų, tačiau viskas tarsi lieka po uždanga. Bet kokiu atveju 2000-ųjų žvaigždės tokios kaip Britney Spears šiandien jau analizuojamos ir iš psichologinės pusės, pradedama suvokti lazdos lenkimo principus, nes tuo metu ne vien tik ji viena buvo pažeidžiama auka. Ir visgi, nepaisant užkulisių, B. Spears vis dar yra laukiama pop scenoje, o gerbėjai, kaip matome iš šio filmo, labai laukia jos išsivadavimo ir sugrįžimo.

 

Mano įvertinimas: 8/10

IMDb: 7.2



 Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą