2021 m. balandžio 9 d., penktadienis

Šios dienos citata: istorikas Andrea Griffante apie stiprėjančių nacionalistų ir fašistų judėjimą Lietuvoje ir pasaulyje

 Sveiki,

Šią citatą aptikau „Literatūroje ir mene“. Italų istoriką, VDU ir Lietuvos istorijos instituto vyresnįjį darbuotoją Andrea Griffante kalbino Toma Gudelytė. Interviu žvelgiama į istorinių faktų ir istorijos nagrinėjimo procesą, užkabinami Holokausto medžiagos tyrimai ir sudėtinga situacija, kai dėl politinių ideologijų norima užkirsti istoriniams faktams. Ypač Lenkijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje. Man šis interviu aiškiai koreliuoja su nūdienos padėtimi Lietuvoje, kai į valdžią įsiveržusi Laisvės partija ėmė ir sustiprino visokių agresivių Bažnyčios organizacijų reitingus, ProPatrios judėjimus, kurių kelias grįstas stagnacija, baimėmis, sąmokslo teorijomis, antivakceriškumu bei aiškia ne tik politine tendencija prieš Stambulo konvenciją, bet ir LGBTQ asmenų grupes. Tie patys ideologai, naudoja valstybės vėliavą, Vyčio ženklą, uždažo vėliava perėjose ir vaizduoja didvyrius, bando atgaivinti galingos ir nepriklausomos patriarchalinės valstybės ideologiją. Žodžiu, maironišką didingą Lietuvą. Neretai tokių žmonių grupėse ši atributika tampa kovos skydu naikinti žmonių teises, menkinti kitus, leidžia atvirai kliedėti apie atsiskyrimą nuo ES vien dėl kokio nors neįtikusio dokumento, kuris neva sugriaus šalies tradicines šeimas.

Istorikas, nors ir pasakoja apie istorinius procesus, bet manau, užgriebė ir pačią esmę, kodėl Lietuva tapo tokia suskilusi. Dalis gyventojų tiesiog nusivylė liberalia politika, nežinia, ko iš jos tikėjosi, todėl bando sukurti priešingą mitą, kad atsitvėrimas, suskaldymas, atstūmimas ir panirimas tik į tradicijos mitais grįstą pasaulį leis jaustis saugesniems. Bet mes gi žinome, kad tokios jėgos greit išsigimsta ir tampa totalitarinės jėgos valstybėmis. Žmonių atmintis labai trumpa, todėl labai svarbu, kad apmąstytume istoriją, o ne vien emociškai „paimtume“ dabartį. Ar tikrai tas liberališkumas toks jau blogas? Ką duos fašistuojantis nacionalizmas ir rėkiantys tradicionistai su skatinimais engti ir žudyti nepatikusias mažumas ir etnines grupes?

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą