2022 m. kovo 19 d., šeštadienis

Filmas: "Nežinoma dimensija: paranormalių reiškinių istorija" / "Unknown Dimension: The Story of Paranormal Activity"

 Sveiki,

Kai 2006 metais buvo pradėta filmuoti „Paranormalių reiškinių“ (kai kur verčiama „Paranormalus aktyvumas“) pirmoji dalis, niekas netikėjo, kad filmo autorius vos už 15 tūkstančių JAV dolerių sukurs vieną siaubingiausių visų laikų siaubo filmų. Ir išties, po to, kai 2009 metais debiutavo šis filmas, jis paveikė ne tik mane, bet ir visus, kurie tuo metu žiūrėjo. Šiandien gal jau nebe toks jau baisus dėl užsitęsusios frančizės, filmas sulaukė net septynių dalių. Mačiau tikriausiai visas dalis, vienos patiko labiau, kitos kėlė juoką. Tikriausiai šeštoji dalis buvo iš esmės pasiekusi dugną, o 3D efektai tik suprimityvino siaubą iki švelnios parodijos, todėl kūrėjai padarė ilgą pertrauką, kol visai neseniai grįžo su naujausia dalimi, kuri vėlgi neprilygsta pirmosioms dalims, tačiau ieško naujų pateikčių, o siaubo scenų iš esmės netrūksta, netgi galima žiūrėti kaip atskirą filmą.

Dokumentiniame filme „Nežinoma dimensija: paranormalių reiškinių istorija“ (angl. Unknown Dimension: The Story of Paranormal Activity) (2021) pasakoja apie šios frančizės kūrybos etapus nuo pat pradžių. Dokumentiniame filme kalba pagrindiniai aktoriai pasirodę kiekvienoje dalyje, jie ir kino režisieriai, idėjų autoriai bei kino kampanijos atstovai dalijasi neregėta pirmųjų dalių sėkme ir kūrybiniais paklydimas. Jie visi sutinka, kad kaskart sukurti vis kitą dalį, išlaikant ritmą ir bendrą „pamestos vaizdajuostės“ idėją buvo nemenkas iššūkis, neretai netgi priimami kenksmingi visai frančizei idėjiniai sprendimai.

Man asmeniškai šiame dokumentiniame filme smagiausia buvo klausytis tų pasakojimo dalių, kaip buvo atrenkami neprofesionalūs aktoriai bei kuriami siaubo efektai. Tai galimybė žvilgtelėti, kaip kuriamas siaubas. Aktoriams jis tai smagus žaidimas, į kurį įtraukiami ir aktoriai vaikai, o žiūrovas regi siaubą keliančias scenas. Kur kas mažiau įdomūs filmo platinimo ir kampanijų karai dėl frančizės išpirkimo, kurie, galimas daiktas, labai prisidėjo prie frančizės dalių nuosmukio. Kaskart vis nauja dalis surinkdavo mažiau uždarbio, bet nepaisant visko, kaip teigiame dokumentikoje, visos dalys surinko beveik 900 milijonų JAV dolerių ir iki šiol užima ketvirtą vietą pagal pelningiausią siaubo filmų serijos produkciją, nusileisdama tik tokiems hitams kaip „Nasrai“ ir „Pjūklas“.

Mano įvertinimas: 6/10

IMDb: 7.8

 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą