2022 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Filmas: "Cha cha, gudriai" / "Cha Cha Real Smooth"

 

Sveiki,

Nežinau, ar filmą „Cha cha, gudriai“ (angl. Cha Cha Real Smooth) (2022) skirčiau etiketę „visai šeimai“, nes jame liejasi ir alkoholis, ir flirtas, tačiau paaugliams, kurie internete matę ir šilto, ir šalto, manau, suveiktų visai kaip nebloga edukacinė priemonė. Pats asmeniškai didaktinių-edukacinių filmų nesu didelis mėgėjas, juos labiau žiūriu dėl masinio poveikio ir rekomendacijų, bet ir tarp jų pasitaiko „aukselių“.

Filmą „Cha, cha, gudriai“ režisavo, jam scenarijų rašė ir net atliko pagrindinį vaidmenį Cooper Raiff, be galo charizmatiška ir universali asmenybė. Pradėsiu nuo antro galo – šis aktoriaus-režisieriaus vaidmuo šiame filme man įsimins ilgėliau, nes tokiomis žėrinčiomis akimis ir savo vaidmeniui atsidavusiam aktoriui reiktų paspausti ranką, nors pats vaidmuo gal ir nėra be galo sudėtingas, tačiau jis prikausto dėmesį. Galų gale užteks tų filmų apie tradicinius mačo, o liesas ir jaunas vyrukas, kuris tiesiog mėgsta ir gerai šoka aikštelėje, atrodo, kur kas įdomiau, nei mačo, jojantis ant savo eržilo vesterno prerijose.

Grįžtant prie filmo turinio, filmas pasakoja apie labai neryškių autizmo požymių turintį Endriu, kuris suaugęs vis dar elgiasi ne pagal savo amžiaus standartus. Tuo jis ir įdomus, kad dėl savo tam tikro tipažo gali laužyti standartus. Jame galime atpažinti save (o save tikrai atpažinau!), kitą vertus, pats Endriu savo vedame vakarėlyje susipažįsta su paaugle Lola, kuri turi ryškesnių autizmo požymių ir jai kur kas sunkiau. Pats Endriu netrukus įsižiūri Lolos mamą Domino ir jiedu užmezga draugystės saitus. Pati Domino serga depresija, ją ištinka įvairūs priepuoliai ir, atrodo, kad filmas „važiuoja“ per itin sudėtingus žmones ir jų problemas, tačiau taip nėra. Filmas ganėtinai pozityvus, jo siužetas paprastas, galima sakyti, amerikietiškai kasdieniškas, turi holivudinio pasažo dėl komedijos elementų, bet...

Žinote, kas man šiame filme patiko? Ne tik pozityvumas, bet ir siužeto vingiai. Filmas vaizduoja autizmą turinčius žmones, tačiau filmas nesistengia pereiti į edukacinė-didaktinį takelį. Nors pagrindinis veikėjas pabaigoje ir ūgteli savo branda, tačiau tai vienas iš tų retesnių tokio žanro filmų, kai veikėjui nereikia „perlipti per save“ ir įrodyti, kad kaip autistas yra šio bei to vertas, nereikia tapti herojumi, nereikia staiga angelišku balsu dainuoti scenoje, gauti pripažinimą, kad kažkaip iš to žiūrovo išmelžtų ašarą. Filmas gan kasdieniškų siužetinių apsukų, apie kasdienes autizmo ir depresijos apimtiems žmonėms (tikriausiai) būdingas patirtis t. y., greitą įsimylėjimą, teisingus, bet gal perdėtus ir užaštrintus poelgius, ir tai nieko panašaus neturi su, pavyzdžiui, „Lietaus žmogus“ (1988) veikėjais. Prisimenate šiemet „Oskarą“ pelniusį filmą „CODA: kurčiųjų tėvų vaikas“? Po „Cha cha, gudriai““ vis galvojau, o kodėl man „Oskaru“ įvertintas filmas patiko mažiau, nei šis? Nes „Cha cha, gudriai“, nors ir su Volto Disnėjaus spalvomis, visgi taip iš pagrindinio veikėjo ir nenulipdė žvaigždės ir neatkišo mums, žiūrovams, dar vienos ašarų aplaistyto ir kiek netikroviško veikėjo.

Mano įvertinimas: 7/10

Kritikų vidurkis: 69/100

IMDb: 7.4

 



Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą