2022 m. rugpjūčio 23 d., antradienis

Filmas: "Grobis" / "Prey"

 

Sveiki,

Nesu tikras, ar esu matęs nors vieną „Grobuonis“ dalį. Nors anuomet „Svetimas“ dalis sužiūrėjau visas ir jos anuomet visos daugiau ar mažiau patiko, tačiau „Grobuonis“ man taip ir liko neatrasta žemė. Kaip supratau, naujas filmas pavadinimu „Grobis“ (angl. Prey) (2022), kurį režisavo „10-oji Kloverfyldo gatvės“ (2016) režisierius Dan Trachtenberg yra paralelinis „Grobuonio“ filmas, skirtas atpirkti nusivylusiems paskutiniosios serijos filmui, bet, manau, galima puikiai sužiūrėti šį filmą ir nežinant, kas vyko anuose filmuose.

Istorija mus nukelia į laukinius Amerikos laikus (galbūt XVIII a. - XIX a. pradžia), nes akivaizdžiai matome, jog vaizduojamas dar neišžudytų indėnų kaimelis, gyvenantis nuo seno pagal savo papročius. Tie indėnai, kaip supratau, turėjo būti lyg ir Šiaurės Amerikos, tad šiek tiek suabejojau, kai jie išsirengė medžioti liūtų, kurie, mano supratimu, (pataisykite, jeigu klystu), niekada laisvai negyveno Šiaurės Amerikoje, tad supratau, kad žiūriu kažkokią maišalynę. Iš vienos pusės autoriai lyg ir bando atkurti to amžiaus dvasią, bet ir primiksuoja faktinių nonsensų (dėl įspūdingumo ar dėl dar kažko). Dėmesio centre – jauna ir ištverminga bei ambicinga indėnė Naru, kuri puikiai atlieka tai, kas populiaru dabar kine – moters karės vaidmenį, kuri negali nusileisti vyrams ir turi net juos pranokti. Tas „atpirkime moterimis kaltę, leisdami kine pabūti kariais“ šioks toks neskanus reikalas, bet dažnam pro akis praslystantis politinis manevras jau tapęs kliše po to, kai baigėsi serialas „Ksena – karingoji princesė“ dešimtame dešimtmetyje arba kai Sigourney Weaver baigė kovas su ateiviais.  

Prisimenate M. Gibsono filmą „Apokalipto“ (2006)? Man atsirado kažkoks deja vu, kad žiūriu daug prastesnę versiją. Skirtumas tik toks, kad padaras, kurį reiktų vadinti grobuonimi, atskrido tuo laiku į indėnų žemes ir pradėjo visus naikinti. Galiausiai mergina indėnė su juo susidurs ir beveik susimuš kaip alaus bare ir laimės, kai grobuonis iš pradžių žiūrovams perteikiamas beveik kaip nenugalimas, kuris perplėšia mešką, išžudo gudriuosius indėnus ir net invazinius žmones su šautuvais. Tad tas grobuonio sumenkinimas pabaigoje, kad moteris jį galėtų nugalėti ir parodyti, kad ji stipresnė už visus tuos mulkius, kurie sakė, kad ji net liūto negali sumedžioti, atrodo kaip iš kokio animacinio apie eskimą „Nanuko medžioklė“ moteriškosios perspektyvos. Filmas silpnas beveik visomis prasmėmis, gal tik patiko pagrindinė aktorė, tačiau visumoje žiūrėjau įvairių filmų miksą su nuspėjamais siužetiniais vingiais, su faktų lyriniais nukrypimais, tad nežinau, kuo šis filmas įtikino kino kritikus, juk jis politiškai karikatūrinis.

Mano įvertinimas: 4/10

Kritikų vidurkis: 71/100

IMDb: 7.2

 


Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą