2022 m. rugpjūčio 28 d., sekmadienis

Šios dienos daina: Led Zeppelin – Black Dog [žodžiai / lyrics]

 

Sveiki,

 

Pradėkime nuo to, kad pirmąkart grupės Led Zeppelin klausytis bandžiau būdamas „fuksas“ t. y. pirmakursis, nes šią grupę klausytis primygtinai prašė mano kambariokas, kuris buvo pakvaišęs dėl šios grupės. Tiesą sakant, klausiausi ir žinojau, kad daug kam iš mano anuomet „jaunosios kartos“ Led Zeppelin labai „veža“, nors jau ir nebebuvo mūsų kartos muzika. Šioji grupė itin patiko ir tikriausiai tebepatinka rašytojui Sigitui Parulskiui, kuris kritikavo Stasio Povilaičio muziką su po sovietinės armijos klausomais Led Zeppelin gabalais.

 

Iki šiol nesu Led Zeppelin gerbėjas, tačiau nesibaidau sunkiojo roko. Vienas iš skaitytojų prašė apžvelgti Led Zeppelin albumą, kurį praklausiau iki pusės ir supratau, kad iš šiandienos perspektyvos tiesiog neturiu nei pajautos, nei kompetencijų, nei suvokimo, kas iš tikrųjų yra ir kokio masto bei poveikio yra Led Zeppelin, tačiau nusprendžiau pasidalyti tikriausiai viena man asmeniškai labiausiai iš jų patinkančių dainų Black Dog (liet. Juodas šuo), kuri pasirodė 1971 m. ir buvo viena iš žymiausių jų dainų albume „Led Zeppelin IV“. Šią dainą su roko ir bliuzo motyvais atliko po to dar daug atlikėjų, paminėsiu, kad viena geriausių versijų buvo bliuzo karalienės Beth Hart.

 

Led Zeppelin susiformavo 1968 metais ir per savo intensyvaus 12 metų gyvavimo išleido 8 albumus. Nors debiutiniais metais ir dar kurį laiką grupė nebuvo itin populiari, tačiau ji po to sugebėjo parduoti nuo 200 iki 300 milijonų savo albumų įrašų ir yra trečia pagal sėkmingumą roko grupė pasaulyje. Rolling Stone juos pavadino visų laikų geriausia roko grupe, o dainą „Black Dog“ įtraukė į geriausių visų laikų 500 dainų sąrašą. Nepaisant milžiniško pasisekimo „Black Dog“ su 200 tūkstančių kopijų pardavimu Britanijoje pelnė sidabrinė sertifikatą.

 

Daina buvo įrašoma ankstyvojoje Led Zeppelin gyvavimo eroje. Sakoma, kad kūrinys skirtas juodam labradorui, kuris sukinėjosi grupės įrašymo aikštelėje. Dainos kompozicija primena telefoninį pokalbį tarp vokalisto ir muzikinės grupės, tad toji dainos kompozicija grupei nebuvo lengva, ji gyvo garso koncertuose, kaip teigia kai kurie šaltiniai, sulaukė netgi 4 muzikinių variantų. Šiandien kviečiu pasiklausyti šios dainos, kurios didžiąją dalį sudaro klasikinio sunkiojo roko gitaros skambesys.



Gyvas atlikimas 


Beth Hart versija


 

Žodžiai / lyrics

Led Zeppelin – Black Dog

 

Hey, hey, mama, said the way you move

Gonna make you sweat, gonna make you groove

Ah, ah, child, way you shake that thing

Gonna make you burn, gonna make you sting

Hey, hey, baby, when you walk that way

Watch your honey drip, I can't keep away

 

Oh yeah, oh yeah, oh, oh, oh

Oh yeah, oh yeah, oh, oh, oh

 

I gotta roll, can't stand still

Got a flaming heart, can't get my fill

Eyes that shine burning red

Dreams of you all through my head

 

Ah-ah, ah-ah

Ah-ah, ah-ah

Ah-ah, ah-ah, ah

 

Hey, baby, oh, baby, pretty baby

Tell me would you do me now

Hey, baby, oh, baby, pretty baby

Move me while you groove me now

 

Take too long 'fore I found out

What people mean by down and out

Spent my money, took my car

Started telling her friend she' gon' be a star

I don't know, but I've been told

A big-legged woman ain't got no soul

 

Oh yeah, oh yeah, oh, oh, oh

Oh yeah, oh yeah, oh, oh, oh

 

All I ask for, all I pray

Steady rolling woman gonna come my way

Need a woman gonna hold my hand

Won't tell me no lies, make me a happy man

 

Ah-ah, ah-ah

Ah-ah, ah-ah

Ah-ah, ah-ah, ah

 

Hey baby, pretty baby, oh baby

Hey baby, pretty baby, oh baby

Hey baby, pretty baby, oh baby

 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą