2011 m. spalio 2 d., sekmadienis

Albumas: Adele "21"

Sveiki visi,

Tęsiu savo tradiciją ir šiandien noriu pristatyti dar vieną muzikos albumą ir jį šiek tiek panarstyti. 2011 sausio 19 dieną JAV įvyko tikras sprogimas, nes būtent tada Adele išleido savo antrąjį solo albumą „21“. Taip jau atsitiko, kad Adele mėgsta žaisti su skaičiais, nes pirmasis jos albumas vadinosi „19“, tačiau jis nesukėlė tokio masinio dėmesio kaip „21“.

Vos tik pasirodęs „21“ iškart sulaukė milžiniško dėmesio. Adelės dainos, kaip teigė Rolling Stones, plaukia iš gyvenimiško skausmo ir po didžiulių kičų ir šou šis albumas tikrai daug įnešė į muzikos olimpą. „21“ yra šių metų albumas rekordininkas – tai daugiausiai 2011 metais perduotas albumas, kurio pardavimai, jau praėjus geram pusmečiui nė nekrenta, atvirkščiai, rugsėjį jis tapo labiausiai parduodamu albumu. „21“ yra nominuotas daugelyje prestižinių apdovanojimų, o Adele apskritai yra laikoma 2011 metų atradimu ir labiausiai sužibusia nauja atlikėja pasaulyje.

Šiandien pristatysiu visą albumą be delux versijos ir visų bonus‘ų.

1. „Rolling in the Deep“

Matome ir video klipą, kuris pasirodė dar 2010 metais. Sunku vertinti pačią dainą, nes ji labai daug kam tinka ir patinka. Man ji tokia „visai nieko“, tačiau laisvalaikiu neklausau. Aišku, dainos žodžiai iškart patraukia dėmesį ir kitoniškas pačios atlikėjos balsas. Klipas taip pat „į temą“, nes atskleidžia būtent tai, ką ir dainuoja Adele – nieko per daug įmantraus ir įspūdingo, bet tenka pripažinti, kad taiko į skaudžios baladės rėmus. Gal ir gerai. A?

8.5/10

2. „Rumour has it“

Keistoka daina, bet ji velniškai tinka Adelei ir visam albumui. Tolumoje girdisi bliuzo ritmika ir instrumentai, o aš esu bliuzo mėgėjas. Smagi ritmika ir išskirtinis Adelės balsas, prie kurio vis dar nelabai galiu priprasti, bet po truputį imu gal ir mėgti... Primena kaip iš filmo „Nužudyti Bilą“, kai Uma Thurman kaunasi su japonų samurajais.

8.5/10

3 Turning tables

Sakyčiau, kad visai nieko dainai – graži, prasminga, natūrali ir kartu lyg ir filosofiška, tačiau man kliuvo pati muzika ir melodija, kažkur jau labai girdėta, kažkur lyg ir matyta – šunys dabar besuuostys, o taip norėjosi kažko naujesnio, nes po bliuziško varianto iškart vėl smengam į lyriką. Pala, o pirmoji daina kartais nebuvo panaši į šią?

7.5/10

4. „Don‘t You Remember“

Čia vėl sutinkame lyrišką dainą. Gitaros pradžia daug žadanti, bet kai vėl užtraukia Adele – vėl tas pats nustatytas balso tembras ir aukštis. Toks įspūdis, kad visos dainos ant tos pačios natos suvertos, todėl kelia monotoniškumo įspūdį, tačiau žodžiai ir dainos prasmė kaip ir ankstesnėje dainoje kompensuoja prasmė. Bet ši daina kažkuo kartu ir žavi, priedainį norėčiau dar ir dar kartą paklausyti.

8.5/10

5. „Set Fire to the Rain“

Keista, kad šis hitas dar kol kas neturi savo video klipo, nes dainą tikriausiai visi yra daugiau ar mažiau viena ausimi girdėję. Tai viena labiausiai išreklamuotų Adelės dainų ir, žinot, teko klausyti šios dainos remix‘o ir man patinka. Tokia gan aštroka daina, bet pats pavadinimas jau kiek jau žadantis ir nusakantis – graži metafora. Net neabejoju, kad šiai dainai bus pritaikyta video klipui.

9.5/10

6. „He Won‘t to go“

Po tokios energingos dainos pagaliau mes sutinkame kažką švelnesnio, tačiau Adelė neatsisako vieningų ir prasmingų žodžių, regis dainuojama apie vieną ir tą patį, bet tai nėra blogai, nes sukuria darnų ir mielą albumo įvaizdį. Pati daina manęs kažkodėl „nekabina“, nes ritmas nelabai. Išleisti tokią dainą, kad ir į „Euroviziją“ be pačios Adelės, tai jaučiu, paskęstu ji liūne...

6/10

7. „Take it all“

Išgirdau pirmuosius akordus ir pagalvojau: velnias, man patinka! Graži muzika, žodžiai, lyrikos melodija – vien tik pianinas. Nežinau, bet žmonės geba labai greitai, bent jau aš, nuspręsti, ar daina patinka ar ne. Ši kažkuo man patinka. Taip ir įsivaizduoju ją dainuojančią kur nors bare, apšviestą prožektorių... Nu, gražu, nesakykit.

9/10

8. „I‘ll be waiting“

Va! Kažkas kitokio, nes nebegirdėti to aštraus ir aukšto Adelės pjaunančio balso. Ši daina jau išsiskiria savo melodija ir ritmika jos jau kitokia, tačiau per daug nenutolsta nuo paties albumo konteksto. Savotiškai žavi daina, tačiau man ji šiek tiek primena mūsų lietuviškąją Migloko kai kurias dainas. Tokia jau smagesnė daina, tačiau žodžiai vis tiek susišaukia su kitomis dainomis.

7.5/10

9 „One and only“

Na, va, su šia daina vėl grįžtame prie įprastos Adelės. Šioje dainoje vėl grįžtame prie šiokio tokio bliuzo. Savotiškai graži daina, vėl primena prirūkytus romantiškus barus, kuriuose Adelė labai gražiai tiktų dainuojanti rampų šviesoje.

8/10

10. „Lovesong“

Paprasta daina, rami melodija ir ilgesingas Adelės balsas su dar ilgesingesniais žodžiais, kurie labai į šio albumo kontekstą. Daina man šiek tiek monotoniška, tačiau geriau ramus čiurlenimas, kadangi albume apstu dainų su kylančiu Adelės balsu.

7/10

11. „Someone Like You“

Tikriausiai tai daugiausia kartų girdėta jos daina. Visai neseniai ką tik į rinką išėjo šios dainos video klipas. Šiaip labai kontekstinė daina, tačiau žmonėms ji patinka, žinot, man irgi nieko. Klipas toks paprastas, sakyčiau gal net per paprastas tokiai dainai, tačiau Adele neskuba persistengti, todėl kuria tokį paprastumo įspūdį – tegu kalba pati daina. O daina labai graži, norisi jos ir šiaip laisvalaikiu pasiklausyti.

9.5/10

Ką gi, sudėjus visus balus ir padalijus juos iš dainų skaičiaus, išėjo apvalus 8. Koks man iš pažiūros atrodo albumas? Labai paprastas ir pilnas skausmingų žodžių, juk ne paslaptis, kad Adele kūrė žodžius, o tai atskleidžia jos asmenybę. Esmėje viskas tikrai neblogai, o kai kurie balai buvo rašomi tiesiog dėl skonio reikalo, tačiau belieka pasidžiaugti, jog kažkoks kitoks muzikos gaivalas geba išstumti visokias Spears, Gagas ir kitas popsines dievaites.

P.S. Labai gražus ir skoningas, mano galva, sukurtas CD viršelis.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą