2017 m. liepos 28 d., penktadienis

Filmas: "Neigimas" / "Denial"

Sveiki,

Prieš kelerius metus teko matyti filmą „Muzikinė dėžutė“ (1989) su puikiąja Jessica Lange, kurioje buvo nagrinėjama Holokausto byla ir vienintelis įkaltis buvo vargana muzikinė dėžutė, o štai filmas „Neigimas“ (angl. Denial) (2016) atrodo vaizduoja vieną didžiausių istorijoje farsų – paneigti, kad apskritai kada nors egzistavo Holokaustas t. y. Hitleris niekada nebandė išnaikinti žydų. Dabar tai skamba istoriškai nesąmonė, tačiau dar visai neseniai, beveik prieš du dešimtmečius visų dėmesys krypo į tokią bylą, kai ieškovas apkaltino istorijos iškraipymu ir teigė, kad dujų kameros neegzistavo ir niekas nenuodijo žydų koncentracijos stovyklose...

Apie tai ir filmas „Neigimas“ – dar viena istorinė svarbi byla, kuri užgriebia Aušvicą ir vieną didžiausių istorinių dėmių – masinių žmonių naikinimą. Vieną pagrindinių vaidmenų sukuria puikioji Rachel Weisz, kurią paskutiniu metu labai pamėgau ir džiugu, kad po pertraukos į kiną grįžta tikrai skirtingais ir įdomiais vaidmenimis! O ką besakyti apie kino veteranus Tom Wilkinson ir Timothy Spall, kurie charakteringai perteikė personažus, rodos, vos nebalansuodami ant parodomojo kičo, tačiau jų stotai išliko neperspausti ir sodrūs. Trijulė kuria gergždžiančios ir apgaulingos antisemitizmu dvelkiančios bylos nagrinėjimo istoriją, kad žiūrovas yra priverstas jausis ne tik nepatogiai, bet iš esmės abejoti, ar mūsų pagrindinė veikėja (realiai egzistuojanti) nėra vedžiojama už nosies savo nusamdytų advokatų, nes atrodo, kad viskas yra jos nenaudai, tačiau, kaip ir galite įspėti, filmo nė nebūtų buvę, jeigu teismas nebūtų nusprendęs teisingai, bet ar nuo to filmas prastesnis ir neįdomesnis?

Nebūtinai. Žavinti aktorių vaidyba, išlaikytas dėmesys detalėms, ne visada suprantamiems opoziciniams santykiams, filmas papasakoja ne tik išskirtinę bylą, bet ir leidžia pasvarstyti, kokią mes istoriją ir tiesas turime šiandien, ir kiek jos istorijoje buvo panašiu būdu pagražintos ir pertransformuotos tiesos? Ką mes iš tikrųjų žinome apie žmonijos praeitį ir istoriją, jeigu ją kuria tokie „mokslininkai“ ar metraštininkai, priprašę iš savo galvos paikų nesąmonių? Filmas įrodo, kokia trapi yra istorinė tiesa ir kad žmonijos atminties neapgausi kvailais išvedžiojimais. Geras filmas.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 63/100
IMDb: 6.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą