2018 m. rugsėjo 4 d., antradienis

Filmas: "Patobulinimas" / "Upgrade"


Sveiki,

Kad ir kaip mėgčiau mokslinės fantastikos filmus, manau, kad jų ne tiek daug ir žiūriu. Labiausiai nuvilia tie nepriklausomo kino filmai, kurie laikosi keleta siužetinių vingių, kurie atrodo itin originalūs, tačiau veiksmo užpildymo galimybės palieka itin šabloniškos. Iš esmės filmas „Patobulinimas“ (angl. Upgrade) (2018) yra vienas iš tų tamsių mokslinės fantastikos filmų, kurie turi „Matricai“ būdingos mokslinės fantastikos dinamikos, tačiau tenka pripažinti, kad filmas labiau veikia kaip keršto veiksmo filmas nei fantazija lepinantis žiūrovą reginys.

Visų pirma labiausiai kliūva štampai ir erzelis, kad didžiausia šio iš esmės neblogai grafiškai sukalto filmo siužetiniai sprendimai. Dėmesio centre – sportiškai atrodantis aktorius, kuris netenka merginos ir po traumos žūtbūt stengiasi atkeršyti už jos mirtį... Camon! Tai daugiau nei šablonas, tai tiesiog kas antras (ir daugiau) veiksmo filmo pagrindas – keršyti, užuot plėsti fantastikos filmo galimybes ir atrasti naujų įtampos raiškos būdų. Dabar atrodo, kad pateiktis lyg ir nepriklausomo filmo, bet turiniu jis praktiškai niekuo nesiskiria nuo, tarkime, „Absoliutus blogis“. Kerštas, išdavystė, numanomi keli pabaigos variantai. Kažkas forumuose karštai ginčijosi, kad filmas absoliučiai nenuspėjamas, aš visgi pasilikčiau prie to, kad jis absoliučiai nuspėjamas. Pabaiga emociškai nepaveikia, nes ji pernelyg „tvarkinga“, nepaliekanti naujų apmąstymų nei apie žmonijos ateitį, nei apie technologijas.

Gal viena didesnių filmo problemų yra noras derinti pramoginį reginį su mokslinės fantastikos galimybėmis – tiesa, tai nepasitvirtino, nors filmas ir gavo nemažai pagyrų tiek iš kritikų, tiek iš žiūrovų. Galiu nebent sutikti, kad per visą filmą blykstelėjo keletas tikrai originalių fantastikos elementų, kurie leido išsprūsti: velnias, tikrai čia gerai sugalvota! Kaip antai „tarakoninio“ implanto kaip dirbtinio intelekto pavyzdys. Tačiau visumoje tai tik nauja dirbtinio intelekto forma, bet turinys filmo gi niekuo nesiskiria nuo, pavyzdžiui, apie filmus su robotais, kurie kelia maištą prieš savo kūrėjus. Taigi, „Patobulinimas“ eilinis veiksmo filmas, nepateikiantis provokacijos.

Mano įvertinimas: 5.5/10
Kritikų vidurkis: 67/100
IMDb:7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą