2023 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Filmas: "Megan" / "M3gan"

 Sveiki,

Daug triukšmo dėl nieko, taip galėčiau pasakyti isterišką kino kampanijos reklamą, kuri brovėsi per visas internetines platformas, kai tik pasirodė siaubo mokslinės fantastikos trileris „Megan“ (angl. M3gan) (2022), kurį režisavo Gerard Johnstone. Kažkodėl daug dėtų pastangų „Megan“ pateikti kaip itin patrauklų ir nuostabiai novatorišką siaubo filmą žiūrovams man nesuvokiamas iki šiol, tačiau daug kas visgi ėmė laukti, kada turės galimybę pamatyti, kaip maža dirbtinio intelekto valdoma lėlytė mergaitė dabartinės 65 metų Madonnos veidu pradės skersti.

Istorija pasakoja apie iš sesers šeimos parsivežtą per autoavariją likusią gyvą dukterėčią Keidę. Džema pati dirba moksliniame vaikų žaislų institute ir bandydama išspręsti dukterėčios atšiaurumą ir savo motiniškų instinktų neturėjimą, ji sukuria lėlę Megan, kuri užprogramuota rūpintis ir saugoti Kendę. Netrukus šią idėją pasigauna žaislų imperija, kuri planuoja tokių Megan prikurti tiek, kad kiekvienas planetos vaikas ją turėtų. Žodžiu, pati Džema netrukus pastebi, kad Megan visgi nėra tobula, ji retsykiais nepaklūsta komandoms ir netgi prieštarauja savo šeimininkei... Galiausiai robotė mergytė tampa žudikė, kuri teturi tik vieną tikslą, bet kokia kaina apsaugoti Keidę nuo bet ko, kas jai, anot dirbtinio intelekto, kenkia.

Visiškai nesunku įspėti, kad šis masėms skirtas pramoginis reginys pratęsia ištisą seriją populiarių ir patrauklių su robotais susijusių siaubo trilerių. Kol filmą žiūri ir stebi vis bręstantį Megan blogį, tol esi įtrauktas į tuos visus nusikaltimus, tačiau užtenka atsitraukti ir suvoki, jog filmas visgi nėra jau toks įdomus, o kai pradedi apmąstyti jį, tai pasidaro liūdna, jog pamatei dar vieną vidutinišką, nors gražiai į saldainio popierėlį įvyniotą istoriją. Iš tikrųjų filmo idėjos labai senos, primas dalykas, kas šauna į galvą – S. Spiebergo „Dirbtinis intelektas“ (1999), kai dar būdami vaikais braukėme ašaras dėl robotuko, palaidoto jūros dugne. Visgi „Megan“ yra absoliučiai klasikinio tipažo trileris, ant kurio paremta koks pusės mokslinės fantastinės literatūros: jeigu tu savo žmogiškąsias pareigas ir atsakomybę perduodi dirbtiniam intelektui, tas intelektas staiga įgavęs savarankius sprendimo būdus, prieštaraujančius žmoniškumui, jis visada puls žmones. Tiesą sakant, „Megan“ yra tų pačių idėjų mikstūra, infantiliai ir nekaltai įvilkta į koketišką mažą lėlytę (žinoma, kad seksualinis triukas mylintiems lolitas) iš esmės priminė „Dirbtinio intelekto“ ir trilerio „Našlaitė“ savitą hibridą su tradiciškai pakopomis augančia įtampa ir finalinėmis kovos scenomis. Vienam madingam pasižiūrėjimui labai tinkantis filmas, bet nedaugiau.

Mano įvertinimas: 6/10

Kritikų vidurkis: 72/100

IMDb: 6.4

 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą