2023 m. vasario 15 d., trečiadienis

Filmas: "Nusikaltėlė Emilija" / "Emily the Criminal"

 

Sveiki,

Daug kam patikęs kriminalinis trileris „Nusikaltėlė Emilija“ (angl. Emily the Criminal) (2022) žadėjo įtempto ir įdomaus siužeto trilerį, tačiau jau po penkiolikos minučių ėmiau dirsčioti į laikrodį, nes filme kurį laiką nieko taip įdomaus ir įtraukiančio neįvyko. Visgi sukandęs dantis filmą įveikiau iki galo.

Istorija pasakoja apie Emiliją, laisvėje gyvenančią teistą moterį, kuri slegiama skolų bando visomis išgalėmis kabintis į gyvenimą. Dirbdama juodą darbą maisto aptarnavimo sferoje Emilijai susimokėjus skolas nelabai užtenka pragyvenimui. Nuolatinis skurdas ir geresnio darbo paieškos moteriai sekasi labai sunkiai. Iš vienos pusės ji iš darbo pokalbių išeina pakeltu tonu, nes suvokia, jog daugelis darbo rinkoje nori tik ja pasinaudoti, dalis sako tiesiai šviesiai: kartą teistos darbuotojos mums nereikia, mes tokia nepasitikime. Galiausiai Emilija susiranda nelegalų aferomis grįstą darbą, ji imasi pirkti įvairius daiktus su padirbtomis kreditinėmis kortelėmis ir pradeda jausti pamažėl gyvenimo gerėjimą, tik, kaip žinia, kartą paragavus gero gyvenimo, sunku grįžti į socialinio gyvenimo teisingą gyvenimo tėkmę. Klausimas, kada technologijomis prifarširuotoje visuomenėje pagaliau išaiškės Emilijos gyvenimas ir jai teks susigrumti su teisėsauga? Kada kameros pradės platinti vaizdo įrašus su jos atvaizdu?

Gerai, filmas nuobodus. Tikrai. Nors jį gana gerai įvertino kino kritikai, tačiau be banko kortelių padirbinėjimo sistemos nieko šiame filme įdomesnio nepavyko įžvelgti. Nepasakyčiau, kad kalta režisūra. Režisierius laikosi rimto socialinio dugno ir sunkaus, prislėgto Emilijos aplinkos perteikiamo tono, tad apie nusikaltimus linksmai ir išmoningai istorijos nesitikėkite. Pagrindinė aktorė, atlikusi Emilijos vaidmenį, Aubrey Plaza neatrodo prasta. Vis dar menu jos juokingą vaidmenį seriale „Parkai ir poilsis“, čia ji tikrai sukūrė gana įtikinamą vaidmenį, tačiau atrodo, kad didžiausia šio filmo blogybė yra tiesiog pats scenarijus. Moteris susiduria su išbandymu, ji pasiduoda ir imasi veikti, nes, kaip žinia, prastos gyvenimo sąlygos, nepastovus, sunkus ir nekvalifikuotas darbas žmones dar labiau stumia į nusikaltimus, tą Emilija ir daro, iliustruodama daugelį aferoms pasirašiusius nusikaltėlius. Iš kitos pusės žiūrovas palaiko Emiliją ir jos sprendimus, nori, kad jai pasisektų ir ji išsikapanotų, tad trumpas meilės romanas su savo nusikaltėliu šefu, keletas aštresnių nelegalių pirkimų ir persekiojimų, žiūrėk, jau filmas ir baigiasi. Jis nieko naujo neparodė, nieko nepasakė, tik pertarė tai, kas dažnai kartojasi iš vieno filmo į kitą. Manyčiau, nieko neprarasite, jeigu šio filmo ir nepažiūrėsite.

Mano įvertinimas: 4/10

Kritikų vidurkis: 75/100

IMDb: 6.7

 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą