2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Filmas: "Dievo šukės"

Sveiki visi,

Filmas keistai išverstu pavadinimu „Dievo šukės“ (Edges of the Lord) (2001 m.) pritrenkė savo siužetu. Filmas filmuotas Lenkijoje, todėl saldžiai šmėkšteli beveik lietuviška gamta. Nors tema siekia 1942 – uosius ir žydų genocidą, tačiau pagrindinė tema ne tame. Tai pasakojimas apie mažą berniuką, kurį žydų šeima įdėjo į bulvių maišą ir išgabeno į Lenkiją, kur berniukas apsistojo pas ūkininkus ir susidraugauja su vietiniais berniukais, tačiau ir čia jis nėra saugus, nes netoli esti traukinių stotis, kur iš vagonų naktimis šokinėja žydų pabėgėliai ir patruliuoja žiaurūs naciai. Vietiniai berniukai juos apiplėšinėja ir iš to pelnosi, be to, tai laikai, kai patys lenkai nuo vokiečių slėpė kiaules, o už slėpimą juos paprasčiausiai sušaudydavo.

Filme labai įtaigių, realių ir sukrečiančių situacijų. Kunigo kiaulės gaudymas per dvi minutes, kiekviena minutė nesugavus kiaulės atima po gyvybę. Vaikų žiaurus pasaulis simboliškai piešiamas per Biblijos kontūrus. Vietinis kunigas sugalvoja tokį auklėjimo pobūdžio žaidimą, kad vaikai išsitrauktų biblijinį personažą ir kurį laiką juo būtų gyvenime. Penkerių metų berniukas ima būti Jėzumi, ką tik netekęs tėvo, jis supranta, kad Pasaulis griūva, o įtikėjęs, kad jis Kristus, imasi didžiausios kainos – paaukoja save, kad sugrąžintu kitus. Išties daugiau scenų dirbta su vaikais. Kamera ir siužetiniai niuansai negailestingi suaugusiųjų protui, sakytum, tyčia manipuliuoja vaikais ir stebina savo negailestingumu. Taip, tai itin negailestingas filmas, negailestingas laikmetis, vaikai, poelgiai, sprendimai, situacijos, kurios verčia krūptelti.

Manau, didžiausias šio filmo pliusas ir yra gebėjimas situacija ir vaikais sukelti emocinę priespaudą, todėl filmas sukelia skausmingą gailestį. Panašių filmų kaip antai „Berniukas dryžuota pižama“, „Mažojo skarmaliaus daina“ iš tikrųjų turėtų patikti ir šis filmas. Jeigu nesusitelkimas vien tik į vaikų pasaulį ir ne vaidinimas Biblijinio pasauliu sunkmečiu, manau duočiau filmui mažiau balų, tačiau negalėjau tikti abejingas siužeto subtilumo idėjai ir Haley Joel Osment iš „Dirbtinio intelekto“ ir „Šeštojo pojūčio“ vaidybai. Filmas, manau, sukrės ne vieną, o kai kas galbūt patirs kino žiūrėjimo katarsį – to visada ir norisi iš neblogo filmo.

Įvertinimas: 10/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą