2011 m. rugpjūčio 9 d., antradienis

Filmas: "Kendė"

Sveiki visi,

Kol kas mano filmų peržiūrėjimo vasara neina į pabaigą, tad leidžiu sau žiūrėti kone viską iš eilės, kas nors kiek užkabina už siužeto ar aktorių. Šįkart taip nutiko ir su „Kendė“ (Candy) (2006 m.). Na iš tikrųjų siunčiausi filmą dėl gerų atsiliepimų ir dėl „Kuproto kalno“ žvaigždės Heath Ladger, o netyčia atradau Abbie Cornish, sukūrusi įstabų vaidmenį filme „Švytinti žvaigždė“. Aišku, vaidmuo filme „Kendė“ man atrodo stipresnis. Nuostabiai suvaidino pagrindiniai du aktoriai. Tiesą sakant nė nesitikėjau tokio gero filmo. Nors viršelis kažkiek ir kalba, jog tai kažkas susiję su romantika, tačiau nieko panašaus.

Tai pasakojimas apie sunkų pasaulį, nuo kurio bėga du įsimylėjėliai. Jie įklimpsta į nesibaigiantį narkotikų liūną. Viskas kaip ir gražu. Filmas padalytas į dvi dalis – Rojus ir Žemė. Žemėje gyventi išties nelengva, personažai tiek įsižaidžia svaigalų pasaulyje, kad atsiduria prie beprotybės ribos. Kažkas bandė šį filmą lyginti su „Requiem for a dream“, tačiau tai nesulyginami dalykai, sakyčiau, žanrai prasilenkia. „Kendė“ yra labiau realistinis, rodoma išorė ir pasakojama meilės istorija, sakyčiau, visai reali be visų gražių dalykėlių, kuriuos kuria romantinės dramos. Skaudžiausia tema – narkotikų suniokotas gyvenimas. Sakytum tai vienintelis personažų būdas pajusti Rojų, pasimiršimą, baimes, kažkur skraidyti. Taip, tai panašu į dvasinę būseną, kurią pasiekti dažniausiai ir trukdo racionalus žmogaus protas. Ko tik nepadarytum dėl narkotikų? Leistum žmonai dulkintis už pinigus, pats taptum gėjų žigolo, o kad gautum dozę, kartais esi pasiryžęs rizikuoti kalėjimu ir kitų žmonių gyvybėmis.

Taip, filmas vienas iš stipresnių. Gera režisūra ir tema viską suderina. Aišku, filmas statytas pagal knygą, tačiau nuo jos atitrukta gerokai ir leista sau interpretuoti į valias – tai ne nuodėmė. Svarbiausia, kas pavyko režisieriui, tai sukurti subyrėjusio žmogaus pasaulį, dvasinę ir emocinę krizę, kurios nebėra pajėgus išspręsti protas, nes jausmų proveržis ir savijautos lengvos poreikis šiuolaikiniam žmogui yra milžiniškas.

Manau, filmas daugiau ar mažiau tiks ir patiks visiems.

Įvertinimas: 9/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą