2011 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Filmas: "Neleisk man išeiti"

Sveiki visi,

Pristatau filmą „Neleisk man išeiti“ (Never let me go) (2010 m.). Tai filmas iš „Kino pavasario“ repertuaro. Žinot, tai filmas, kuris paliko labai daug minčių. O tokius filmus iš esmės esu linkęs vertinti teigiamai. Kažkas sakė, kad tai romantinė drama, bent jau taip skelbtų ir filmo viršelis – melas. Tai drama tiesiogine žodžio prasme su fantastiniu žiupsneliu. Kas būtų, jeigu būtų. Iš esmės tai pasakojimas apie internate laikomus vaikus, juos griežtai auklėja, liepia sportuoti ir t.t. Tačiau jie ne vaikai, tik vėliau sužinai, kad iš tikrųjų jie yra klonai, auginami kaip kiaulės, iš kurių vėliau išpjaus organus ir juos transplantuos į žmogų.

Esminis klausimas – ar klonas gali turėti sielą? Pateikiamas įdomus laikmetis, žmogiškumo ir nužmogėjimo tema glaudžiasi prie kitos rutuliojamos temos – meilės trikampio. O kas jei žmonės klysta? Jeigu klonai irgi turi sielas, juk jie gyvenime nieko nesiskiria nuo žmonių – myli, valgo, svajoja, tikisi ir viliasi. Tačiau jie patys supranta, kam yra pagaminti ir net nesistengia už save kovoti, pabėgti, kažkur pasislėpti nuo tų visų baisių išnaudojimų, bet kitą vertus, jie žino, kad yra sukurti gerinti žmonių būklę. Filmas realistiškai žiaurus, sakytum, negailestingas. Nes nuolatos gyvenimas rodomas iš klono pusės, o jis ničniekuo nesiskiria nuo paprasto žmogaus, tačiau jie žmonių akimis ne žmonės. Tačiau kas?

Tai pasakojimas apie viltį, apie meilę, apie žmogiškumo klausimą. Filme slenka laikmetis šiek tiek prasilenkiantis su mūsų praėjusio laikmečio realybe. Klonavimas dar nebuvo tiek pažengęs, kad kurtų vaikų fermas ir juos augintų transplantacijai. Klausimas, ar žmonijos kūriniai irgi turi sielas? Neapleidžia mintys po šio filmo, niekaip neapleidžia. Taip, sutinku, kad kažkur nesusiveda galai, tačiau į filmą reiktų žiūrėti kaip į kūrinį, kaip į galimybių interpretaciją, tačiau tas emocinis sluoksnis – klonų meilė neleidžia visko aprėpti, žiūrovas yra sumanipuliuojamas mokslinių eksperimentų ir žmogiškųjų jausmų išraiškos labirintu. Tai filmas, kuris sukelia abejonę, tačiau jis tuo ir nuostabus, nes nieko nepaliekantis filmas taip ir pasilaidoja, o šis palieka atvirą ratą diskusijoms, ginčams, interpretacijoms.

Rekomenduoju rimto filmo, taip pat dramų mylėtojams. Filmas, kuris galbūt per laiko spektrą rodo ateities klonų pasaulį. Labai patiko Keira Knightley ir Carey Mulligan vaidyba.

Įvertinimas: 9.5/10

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Galima paklausti ne į temą - kiek tu filmų pažiūri per savaitę? ;D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus filmas. Ne vien idėja, bet ir pats pastatymas. Matęs "Moon"?

    AtsakytiPanaikinti