2011 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Įvairių miestų televizijos bokštai

(Čekoslovakijos televizijos bokštas. 1973m.)

Sveiki visi,

Juk būna taip, kad apsidairai ir matai pasaulį, bet nesistengi ir nenori pažinti nei daikto paskirties, nei jo istorijos. Taip ir mūsų Vilniaus televizijos bokštas, kuris kaskart tampa viena aukščiausių kalėdinės eglutės simboliu Pasaulyje. Vilniaus televizijos neabejotinai aukščiausias pastatas Lietuvoje, tačiau galbūt nedaugelis žino, kad jis yra vienas aukščiausių pastatų apskritai Rytų Europoje, o jo aukštis siekia net 326,5 metrų, sakyčiau, ne tiek daug ir trūksta iki pusės kilometro. Pačiam niekada kol kas neteko būti bokšto viduje, nes kainos pakilimo yra kol kas kosminės, tačiau vieną dieną būtinai apsilankysiu. Vilniaus televizijos bokštas beveik matomas iš visų Vilniaus kampelių, o iš jo esančio rato giedrą dieną galima pamatyti net 50 kilometrų spindulio panoramą. Tai beveik pusę kelio iki paties Kauno. Ot ir pastatas!

Bet šį kartą ne tik apie jau vienu iš Vilniaus simboliu tapusiu mūsų televizijos bokštą, bet nutariau pasiknaisioti po internetą ir čia pristatyti visų Baltijos šalių televizijos bokštus ir dar kai kuriuos, palyginti jų formas, aukščius ir amžių. Juk beveik kiekviena sostinė turi savo televizijos bokštą.

Vilniaus televizijos bokštas:



Šalis: Lietuva

Pastatymo data: 1981m. sausio 31 d.

Aukštis: 326,5 m.

Autorius: V. Obydovas

Stebėjimo denis: 165 metrų aukštyje įrengta kavinė


Rygos televizijos bokštas:



Šalis: Latvija

Pastatymo data: 1986 m.

Aukštis: 368 m.

Stebėjimo denis: 97 m.

Mano komentaras: Teko pravažiuoti Rygoje pro šį grožį – pastatytas saloje, Dauguvos upėje. Atrodo įspūdingai, sakytum, koks Baltijos Eifelio bokštas. Tai aukščiausias Baltijos šalių bokštas ir trečias pagal visą Europą.


Talino televizijos bokštas:


Šalis: Estija

Pastatymo data: 1980 liepos 11 d.

Aukštis: 314 m.

Autorius: Davidas Basiladze

Stebėjimo denis: 170 m.

Mano komentaras: Man asmeniškai mažai kuo ir skiriasi nuo Vilniaus televizijos bokšto. Aišku, Talino skersmuo mažesnis, denis šiek tiek aukštesnis, tačiau forma labai panaši į Vilniaus. Tai aukščiausias Estijos pastatas, nieko nepridursi.


Tokijo televizijos bokštas:


Šalis: Japonija

Pastatymo data: 1959 m.

Aukštis: 332.5 m.

Autorius: Tachū Naito

Mano komentaras: Bokštas nudažytas oranžiniai ir baltai – šalies spalvomis. Per drebėjimus jo galas yra palinkęs, bet grėsmės nekelia. Pastatytas pagal Eifelio bokšto principus.


Štutgarto televizijos bokštas:


Šalis: Vokietija

Pastatymo data: 1956 m.

Aukštis: 212 m.

Mano komentaras: Na, mažytis bokštas, sakytum, bet mielas, vėl forma kažkuo panaši į mūsų bokštą. Tai apskritai pirmasis betoninis televizijos bokštas pasaulyje.

Aukščiausių pasaulyje televizijos bokštų palyginimai:


Maskvos (Ostankino) televizijos bokštas:



Šalis: Rusija

Pastatymo data: 1967 m.

Aukštis: 540,1 m.

Autorius: Nikolajus Nikitinas

Stebėjimo denis: 337 m.

Mano komentaras: Įspūdingas žmonijos statinys, pastatytas dar sovietiniais laikais. Tai kone dvigubai didesnis bokštas nei Vilniaus televizijos bokštas, daugiau nei pusė kilometrų įsišovęs į dangų. Bokšte taip pat veikia koncertų salė, o stebėjimo 337 metrų aukštyje įrengtos stiklinės grindys, pro kurias galima stebėti ir vaikščioti – atrodytų tikrai įspūdingai! Tai aukščiausias Europoje egzistuojantis statinys.


Jerevano televizijos bokštas:


Šalis: Armėnija

Pastatymo data: 1977 m.

Aukštis: 311,7 m.

Mano komentaras: Tai taip pat aukščiausias šalies pastatas, pastatytas dar sovietiniais laikais. Gal atrodo kaip paprastas pakelės telefono stulpas, tačiau šalia jo pasijustume visi maži.


Tokijo "Sky tree" televizijos bokštas:


Šalis: Japonija

Pastatymo data: bus atidarytas 2012 m.

Aukštis: 634 m.

Stebėjimo denis: 450 m.

Autorius: Nikken Sekkei

Mano komentaras: Tai aukščiausias pasaulyje televizijos bokštas, kuris bus atidarytas 2012 metais. Jis pralenks Ostankiną, bus daug kartų modernesnis ir jame galės lankytis ir pakilti turistai. Mano akimis tai yra itin įspūdingas pastatas, tikras monstras.


Cantono televizijos bokštas:



Šalis: Kinija

Pastatymo data: 2010 m.

Aukštis: 600 m.

Stebėjimo denis: 459 m.

Autorius: Mark Hemel ir Barbara Kuit

Mano komentaras: Šis modernus televizijos bokštas trumpą laiką, tik vienerius metus, kol vėl neaplenkė japonai, buvo aukščiausiu pasaulyje televizijos bokštu. Naktį atrodo išties įspūdingai, jis švyti vaivorykštės spalvom.


Kijevo televizijos bokštas:


Šalis: Ukraina

Pastatymo data: 1973 m.

Aukštis: 385 m.

Autorius: Vitalijos Szymanowskis

Mano komentaras: Na, iš nuotraukų neatrodo įspūdingai, tačiau tai yra antras pagal aukščiausią pastatą Europoje, po Ostankino ir vienuoliktas kaip aukščiausias pastatas pasaulyje. Taigi, visgi yra kažką pamatyti, ar taip nemanote?


Berlyno televizijos bokštas:


Šalis: Vokietija

Pastatymo data: 1969 spalio 3 d.

Aukštis: 368.03 m

Stebėjimo denis: 204 m.

Mano komentaras: Nėra ko bekomentuoti. Principas pastatymo tas pats, tik vietoj mums įprastos lėkštės – rutulys. Senas Berlyno simbolis.


Žinoma, galima dar vardyti ir vardyti įspūdingiausius, seniausius ir t.t. televizijos bokštus, bet pastebėjau tendencija, kad Lotynų Amerikoje, Afrikoje tokie kaip televizijos bokštai, bent jau tokių įspūdingų aukščių nėra sukurtų. Sovietiniais laikais buvo didžiulis šių bokštų statymų bumas, dabar jis vėl atgimsta Azijos šalyse – Kinijoje, Japonijoje, Malaizijoje ir t.t. Kyla nauji, modernūs pastatai, vis aukštesni galiūnai. Mūsų televizijos bokšto aukštis pasaulyje užima 29 vietą, Latvijos 14, o Estijos – 39 vietą. Daugiausia televizijos bokštų esama JAV ir Kinijoje. Beveik kiekviena buvusi Sovietų sąjungos respublikos šalis taip pat turi po įspūdingą televizijos bokštą, o kitos šalys apsiriboja paprastais pastatais ir palydovine televizija. Turime kuo pasididžiuoti, save parodyti ir į kitus pasižiūrėti.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Letuviu bokstas irgi neko panasus y ruope runkeline.nuors imk ir sodink vetoi rasodos,.tinka sende letuvems ..tuoks bokstas runkelinis primena cccp herba..labai nulieta is dangaus geras dizainas...>>>turbut paeskojius gerai galimabutu rasti ir y gribauskaite pastata televizijios rasti vilniui.>>> bent kota istikrujiu tik skrebeles reiketu paeskuoti kurnors netuoli ..,,>>>>>pogero lietaus aisku ir ne kirminota net.,.>>

    AtsakytiPanaikinti