2015 m. kovo 29 d., sekmadienis

Filmas: "Ida" / "Ida"




Sveiki, kino žiūrovai, 

„Kino pavasario“ repertuaras šįkart pasiūlė pažiūrėti lenkų „Oskaro“ laureatą, filmą „Ida“ (lenk. Ida) (2013). Tiesą sakant, šį filmą jau buvau nusižiūrėjęs prieš pusantrų metų, kai jis tik buvo pradėjęs pergalingus žygius per visus kino apdovanojimų forumus. Tokio filmo tiesiog negalėjau praleisti, todėl labai apsidžiaugiau, kad pagaliau turėjau galimybės pažiūrėti.

Apskritai labai mėgstu šiuolaikinį lenkų kiną – jis vienas nuostabiausių senajame žemyne. „Ida“ turėjo būti mažų mažiausiai kvapą gniaužiantis, tačiau, matyt, bus pakišusi negera lūkesčius žlugdanti koja. Iš filmo tikėjausi kur kas daugiau. Tikriausiai nutiko taip, kad tai paprasčiausiai skonio reikalas. Filmas be galo labai gražus, retro juoda-balta spalvos nepaprastai tiko šiai juostai, visi žvilgsniai, meniški kadrai atrodė išties labai gerai ir profesionaliai nufilmuoti. Tai kur šuo pakastas? Kodėl manęs filmas nesujaudino? Filmas pilnas poetinių, estetinių pauzių. Idos charakteris nykus, neįdomus, nuspėjamas, kaip ir tas skaudus siužetas, kai žydaitė potenciali vienuolė atranda savo tėvų palaikus ir toji girtuoklė teta nusivylusi karjera teisėja, ją gundo pasaulietiniu gyvenimu... Viskas lyg ir gerai, tačiau viskas nenatūralu, viskas štrichuotą, piešta, įsprausta į poetinius kontūrus. Labiausiai mane nepatiko Idos elgsena – kaip kokia, atsiprašau, susirgusi genetine liga, pavėluota reakcija, atsakymai po to, kai „atvėsta“ dialogo įtampa. Kino kritikai tai vadina tiesiog istorija papasakota nutylėjimais – taip, gal jie ir teisūs, tačiau manęs jie neįtikino, nesujaudino.

Gyviausia ir puikiausia filme man pasirodė jau puikiai žinoma iš kur kas geresnio lenkų filmo „Rožė“ aktorė Agata Kulesza – jos teisėjos tetos vaidmuo vienintelis natūralesnis, gal dėl to, kad ji Idai atstovavo kaip pasaulietinė priešprieša jos dieviškam ir sakraliam pasaulėliui. Aišku, kad sunkiai kurtas filmas, kuris turėjo itin mažą biudžetą ir balansavo ties bankrotu, turėtų patikti daugeliui kino gurmanų. 

Lietuviškus subtitrus galite rasti ČIA.


Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 90/100
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą