2017 m. balandžio 4 d., antradienis

Filmas: "Aš nesu ponia Bovari" / "I Am Not Madame Bovary" / "Wo Bu Shi Pan Jinlian"



Sveiki,

Dar vienas „Kino pavasario“ perliukas skamba kaip koks feministinis pareiškimas „Aš nesu ponia Bovari“ (angl. I am not a madame Bovary) (2016). Kinų kultūroje Pan Jinlian vardu vadinamos visos moterys, kurios ištekėjusios buvo neištikimos savo vyrams, tačiau Vakarų kultūroje toks pavadinimas nieko nereiškia, todėl gana literatūriškai išmoninga buvo filmo pavadinimą pavadinti „Aš nesu ponia Bovari“...

Filmas pasakoja apie keistą užsispyrusią moterį, kuri visus paduoda į teismą, nes visi stoja jai skersai kelią, bet labiausiai dėl savo vyro, su kuriuo ji sudarė fiktyvų santuokos nutraukimą, tačiau vyras taip ir nebenorėjo grįžti pas ją... galiausiai moters pastangos išjudina vietos ir galiausiai Pekino valdininkų kėdes ir dėl paprastos valstietės tampa didžiulė sumaištis. Vargu, ar realybėje tokioje didžiulėje Kinijoje toks įvykis įmanomas, tačiau problemos hiperbolizavimas ir ironijos potėpiai sukuria komiškas situacijas, dėl kurių kinai tikrai mirė iš juoko, o mūsų salės žiūrovai buvo kone suakmenėję iš siaubo, kad negali suprasti filmo. Tiesą sakant, aš nesu kinų kultūros žinovas, tačiau kikenau retkarčiais į saują ir net gėda kažkiek, nes aplinkui visi sėdėjo kaip per laidotuves. Žinoma, kinų nūdienos temos ir kritika valdžios ir teisingumo struktūroms, „vieno vaiko“ įstatymas, kinų provincijos kasdienybė teikia kultūrinio pažinimo džiaugsmo. Nors pati situacija labiau primena didaktinio pasakojimo novelę su išraiškinga ir akcentus sudėliojančia atomazga, bet filmas labiausiai vertingas dėl kultūriškai išgautos atmosferos.

Tiesa, filmas vizualiai kompozicinio pobūdžio: didelė dalis filmas kaip pro rakto skylutę, kuri lyg ir simbolizuoja pagrindinės veikėjos siauraprotiškumą arba paslaptį. Iš esmės filmas gana įdomus, azijietiškas humoras man šįkart patiko, nors dažnai ir aš jo nesuprantu, tačiau moterytė, įrodinėjanti savo nekaltumą vardan principų, turėjo savo asmeninę istoriją. Gurmaniškai papasakota istorija pelnė geriausio filmo vardą San Sabasdiano kino festivalyje, na, o „Kino pavasaryje“, manau, taip pat atrado ne vieną savo žiūrovą. 

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 63/100
IMDb: 6.9

Nuoroda į „Kino pavasarį“:ČIA.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą