2017 m. balandžio 7 d., penktadienis

Filmas: "Manifestas" / "Manifesto"



Sveiki, 

Vakar vykęs „Kino pavasario“ uždarymas padovanojo dar vieną filmą labai išraiškingu ir revoliuciniu pavadinimu „Manifestas“ (angl. Manifesto) (2015), kuriame skamba itin retas dalykas – literatūriniai tekstai, kurie adaptuoti kine įgauna visokiausių atspalvių: ironijos, sarkazmo, švelnaus humoro, brutalumo, gailesčio, liūdesio ir t. t. Apskritai kalbant, filmas gana rizikingas, nes jeigu filme nėra vientiso siužeto, jis tiesiog pasmerktas prarasti dalį savo žiūrovų. Sakyčiau, panašiai nutiko su šiuo filmu...

Nuostabų kino patirčių kraitį turinti aktorė Cate Blanchett sukuria ištisą virtinę naujų personažų, kurie labai sodrūs, teatralizuoti, išraiškingi ir labai labai skirtingi! Tekstai paimti iš garsiausių XX amžiaus menininkų pareiškimų, kurie tapo ne vienos meno srovės manifestiniais dokumentais, kuriuos dabar mokome vaikus mokykloje. Kai kurie tekstai stulbina savo drąsa ir logikos nebuvimu, kurie liudija tik vieną, kad menas kaip sąvoka skirtingais laikais, skirtingu metu buvo suvokiamas ir kvestionuojamas labai skirtingai. 

Filmas gražiai nufilmuotas, režisierius randa neįtikėtinai išradingų ir kartu teatrališkos kompozicijos scenų, kur manifestiniai tekstai įgauna monologo-dialogo formos. Dabar manau, kad filmas man asmeniškai (gal ir didžiajai daliai žiūrovų) buvo įdomus visai ne dėl tekstų, visai ne dėl interpretacijos galimybių, o dėl C. Blanchett sodraus balso ir jos galimybių perteikti. Vien tik dėl jos išsėdėjau kino salėje, kai kada iš ties buvau labai susidomėjęs jos kuriamais personažais ir net tekstais. Žinoma, buvo ir ne tokių įdomių vietų, tačiau, kai C. Blanchett rėkauja prie kapo duobės kokie visi maži pimpalai ir šūdai, išties verčia šyptelti ir pagalvoti, kiek vertas tas mūsų menas ir jo tąsa. Apskritai kalbant, jeigu vietoj C. Blanchett būtų vaidinusi kokia absoliučiai nežinoma aktorė, šito filmo „įdomumas“ kristų į bedugnę. Filmas įdomus tiek, kiek aktorė buvo įdomi kadruose.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 72/100
IMDb: 8.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą