2021 m. kovo 28 d., sekmadienis

Filmas: "Karti meilė" / "Bitter Love

Sveiki,

Kartais norisi pabėgti ir nuo aštresnių filmų ir pasižiūrėti į tai, kas iš pirmo žvilgsnio labai naivu, atrodo, kad nuvalkiota ir nebemadinga net kalbėti t. y. į asmenines žmonių laimės paieškas. Kol jaunesnioji karta susipažįsta ir santykių bei sekso ieško internetinių pažinčių programėlėse, senesnioji rusų žmonių karta šoka į kruizinį pažinčių laivą ir plaukia galinga ir didinga Volgos upe. Jerzy Sladkowski režisierius sukūrė dokumentinį filmą „Karti meilė“ (angl. Bitter Love) (2020), kuris pasakoja apie vieną tokią kruizinę kelionę, kurioje užfiksuotos kelios itin skirtingos poros ir vienišų žmonių išpažintys. Jauna pora (operos vokalistė ir kompozitorius) bando sutvirtinti savo santykius, tačiau baiminasi dėl ateities. Čigonė, kuri buria kitiems meilę ir atkeri nuo užkalbėjimų, negali niekaip susikurti asmeninių santykių. 22 metus pradraugavusi senyva pora – humoristas ir atkakliai grubi draugė, kuri siekia santykiuose absoliutaus dominavimo, tikisi vėl atnaujinti santykius. Ant skyrybų slenksčio gyvenanti vienišė, kuri susipažįsta su degtinės mėgėju...

Šie margi veikėjai tampa ne tik žmogiškųjų santykių voratinkliu, bet ir atspindi rusiškos dvasios sociumą. Primena Tolstojaus ir Dostojevskio romanų naivuolius, kurie žūtbūt trokšta laimės iš išorės. Potraumines skyrybas ir vienatvę išgyvenantys žmonės turi retsykiais nerealius lūkesčius iš šios kruizinės kelionės. Vieni ieško stiprybės, kiti naujų galimybių, dar kiti bando susivokti ir išsilaižyti žaizdas... Jų fragmentiški pokalbiai gyvi, nesuvaidinti, dažnai labai jautrūs, prisodrinti skaudžių, bet iškalbingų nutylėjimų. Jų pokalbius iliustruoja tai platėjanti, tai siaurėjanti Volga, besikeičianti žaluma, miesteliai, spalvingi cerkvių bokštai ir skambanti nostalgiška muzika.

Apskritai šis nuoširdus filmas apie laimės paieškas. Kiekvienas vis tą laimę suvokia kitaip. Štai viena moteris išreiškė mintį, kad didžiausia jai laimė yra turėti žmogų, kuris senatvėje žinotų, kiek jai į arbatos šaukšteliu įberti cukraus. Besąlyginis troškimas užmegzti kontaktą atveria ir tą karčią tiesą, kodėl šiems žmonėms nepavyko sukurti tvarių santykių: pretenzijos, noras kontroliuoti, nepamatuoti lūkesčiai, troškimas tik gauti, bet neduoti, grubumas, degtinė, įstrigimas praeities santykiuose ir net kerėjimas... Tai paradoksalūs žmonės, kurie linkę (bent jau daugelis iš jų) kaltinti vyrus arba moteris, kaltinti aplinkybes ir net Dievą, tačiau tuo pačiu jie žaidžia emocinį priklausomybių žaidimą „sprendžiu problemas“. Bet kartu tai ir gražiai poetiškai sumegzta istorija, tam tikras rusiškos dvasios, Volgos vandenų, naktų ir saulėlydžių, rūkų ir vidudienio karščių pritvinkęs pasakojimas, kuris perteikiamas kaip rusiškas tragiškai jausmingas romansas. Meilė iš tikrųjų gali būti labai karti, ypač, kai jos nėra ir iš visų jėgų stengiesi ją susirasti.

Mano įvertinimas: 8.5/10

IMDb: 7.4

 

Nuoroda į „Kino pavasarį“ ČIA.


 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą