2022 m. sausio 17 d., pirmadienis

Kas yra viežlybieji, būrai, nenaudėliai ir ponai? (Kristijonas Donelaitis poema "Metai")

Sveiki,


Kristijono Donelaičio poema „Metai“ sudėtingai paskaitomas pirmasis grožinis lietuviškai parašytas kūrinys, nes jame pilna nesisteminių ir bendrinei kalbai nepriskiriamų žodžių. Pravartu turėti šiaip jau sudarytą šiuolaikinį „Metų“ žodynėlį. Suvokti kiekvieną žodį svarbu, kad išryškėtų vientisas autoriaus meninis pasaulis.

 

Nepaisant archajiško žodyno, autorius taip pat naudoja ir socialinius luomus įvardijančius to meto žodžius. Būrus jis poemoje vadina tuos baudžiauninkus, tarnaujančius ponams. Poemoje jie skirstomi dvejopai: į viežlybuosius ir būrus nenaudėlius. Viežlybieji būrai yra dori, turintis moralinius ir religinius įsitikinimus, kurie paremti krikščioniško pasaulio vertybėmis. Tokie poemoje yra Krizas ir Pričkus. Nenaudėliai būrai yra tie, kurie vagia mišką, išsisukinėja nuo darbų, geria ir visaip kitaip pažeidžia krikščioniškojo pasaulio vertybes. Tokie veikėjai yra Dočys, Enskys ir Slunkius.

 

Ponai visi vaizduojama išskirtinai ydingi. „Gerasis“ ponas irgi egzistuoja, bet poemoje jis minimas, kaip pernai miręs. Ponai apskritai gyvena nuodėmingą gyvenimą, nuolat apsivalgo ir su būrais elgiasi žiauriai ir neteisingai.



 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą