2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Filmas: "Samsara" / "Samsara"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Samsara“ (Samsara) (2001 m.). Taigi rytų režisierius Pan Nalin imasi kurti kino filmą apie tibetiečius, aprėpdamas kultūrą, religiją ir rytų filosofiją. Iš tikrųjų jau seniai galvojau pažiūrėti šį filmą, bet vis nebuvo tinkamos progos prie jo prisikasti, tačiau pagaliau savo laimei pažiūrėjau. Teko girdėti, kad būtent šis filmas gali net pakeisti gyvenimą, tačiau galiu pasakyti, kad tai tikrai riebiai perspausti atsiliepimai. Nieko jis manyje nepakeitė, nes su Tibetu ir jo istorija bei tradicijomis esu jau šiek tiek susipažinęs ir galiu pasakyti, kad atmetus patį Tibetą ir spalvingos kultūros kontekstą, filmas išties atrodytų lėkštas.

Šiaip filmas yra daugiasluoksnis. Pirmas sluoksnis – tai paprasta meilės ir seksualumo istorija, kurios epicentre – budistų vienuolis, kuris dėl nesuvaldyto seksualinio potraukio meta vienuolystę ir pasirenka ūkininko gyvenimą – tai paprasta meilės istorija, kuri skamba: „kažko trūko, pamačiau, įsimylėjau, buvau ištikimas iki tol, kol visko neišdaviau...“ Antras filmo sluoksnis be abejonės yra kur kas gilesnis – tai filosofinis klodas, kuris mums atveria rytietišką filosofijos gyvenimiškąjį lobyną, pradedant Budos pamokymais, baigiant Rytams būdingo cikliniu požiūriu, jog viskas vis vien sugrįžta į žmogų. Tai ciklinio gyvenimo, žmogaus dvasinių parametrų ir prasmės ieškojimų pasakojimas per meilės istoriją. Pasirodo net ir prie Himalajų meilė tokia pati, kokia gali būti tarkim ir P. Amerikos lūšnynuose. Šiaip filmas prisodrintas gražių vaizdų, filmo pirmojoje pusėje daug tylos, filmas tampa meditacinio pobūdžio, daug pavaizduotų įvairių tibetietiškų ritualų – filmas puiki priemonė susipažinti su svetima kultūra, tačiau, jei neturėčiau pradinių žinių apie šią kultūrą, apie tai, kad vienuoliai metų metams užsimūrija olose, kad jie geba metų metus išgyventi be maito ir pan., filmo šiek tiek nesuprasčiau ir pasakyčiau, kad prasilenkia su realiu gyvenimu, tačiau anaiptol taip nėra.

Šiaip pirmą kartą filme pamačiau tokią sudėtingą ir netikėtą sekso pozą! Tibetietis mylisi su aistros pritvinkusia inde, dar jokiame filme nesu matęs nieko panašaus – štai ką reiškia, kai moteris įvaldo Kamasutros meną. Šiaip filmas vietomis bent man šiek tiek prailgo – pustrečios valandos! Verta pamatyti tiems, kurie domisi Rytų kultūra, domisi šiaip įvairiomis kultūromis, ruošiasi keliauti ir pan. Nesakau, kad filmas visiems ims ir patiks, jis savotiškas ir savotiškiems žmonės. Manęs asmeniškai nesužavėjo, tačiau nesigailiu ir žiūrėjęs.

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 7.8



Jūsų Maištinga Siela,

2 komentarai:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=q9WUTSWarEE

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man atrodo, žmonės, kalbėdami apie filmą, galintį pakeistį gyvenimą, turėjo omeny visai kitą filmą - Ron Frickie "Samsarą". Žiūrėti treilerį iš linooska komentaro...

    AtsakytiPanaikinti