2014 m. sausio 21 d., antradienis

Filmas: "9-asis rajonas" / "District 9"




Sveiki,

Šiandien noriu pakomentuoti kino juostą „9-asis rajonas“ (angl. District 9) (2009), kuris, tiesą sakant, tapo man tikru atradimu. Nesu didelis fantastinių juostų gerbėjas, bet tai, ką išvydau šiame filme, mane maloniai nustebino. Tai vienas iš retų pavyzdžių, kaip dera puikiai trys svarbiausia gero filmo komponentai – siužetas, forma ir režisūrinis braižas. Nors gal filmas aktorių meistriškumu nepasižymi, tačiau filmas įtraukia nuo pat pradžių ir kažkaip įtikina, jog tai neeilinis Holivudinis iki skausmo šabloniškas, „komikso“ pobūdžio pasakojimas. Filmas pasirodė gyvas, įdomus, jame stebina įspūdingai gyva ir natūrali grafika, kuri nėra erzinančiai hiperbolizuota ir apokalipsiškai nuspalvinta. Priešingai, filmo montažas, specialieji efektai itin gerai dera su realybe, nors filmas ir fantastinis, pasakojantis apie ateivių sugedusį erdvėlaivį, tačiau jis arti realybės, bent jau režisieriui pavyko išgauti šį įspūdį.

Filmas pradžioje atrodo kaip dokumentinio pobūdžio, tik vėliau jis nepastebimai išsilydo ir pereina į didžiulę ateivių antiinvazijos tragediją, prie kurios prisidėjo žmonės. Aišku, ateivių nesimpatinga išvaizda primena klasikinius „Svetimo“ epopėjos pamatus, tačiau jie pakankamai sužmoginti, nebaisūs, nors ir nesimpatingi... Manau, kad tokį filmą statyčiau greta puikaus fantastinio ir mokslinio pobūdžio juostos „Gataka“ (1997). Aišku, vienas įdomiausių dalykų filme yra ne tas faktas, kad ateiviai laikomi devintame rajone, bet tas, kaip žmonija elgiasi ir kontaktuoja su nauja gyvybės forma, kaip vyksta protestai, priežiūra ir visas tas grubus kontekstas, kuriame iš esmės išnyksta visa tolerancija ir žmogiškumas, ir tampame didesniais žvėrimis nei laikiniai padarai džiunglėse. Filmas, kaip ir daugelis filmų pasakojančių apie ateivius, yra tikri tam tikra prasme pesimistai, jų technologijos ir ginklai viską veda prie žmonijos nužmogėjimo ir naikinimo...

Iš esmės tai vertas dėmesio filmas, kuris turėtų patikti tiek kinoniakams, kino gurmanams, tiek paprastiems žiūrovams. Stiprios ir originalios fantastinės juostos šiaip sau nesimėto. Griebkite.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb:8.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą