2014 m. sausio 10 d., penktadienis

Filmas: "12 metų vergovės" / "12 Years a Slave"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šiandien noriu pakomentuoti kino juostą „12 metų vergovės“ (12 Years a Slave) (2013), kuri yra tikriausiai viena rimčiausių pretendenčių į vasario mėnesį vykstančias „Oskaro“ dalybas – tikrai nenustebčiau, kad šis filmas ir būtų išrinktas geriausiu. Tai trečiasis pilnametražis britų režisieriaus Steve McQueen filmas, anksčiau buvo sukurti „Akis“ (2008) ir „Gėda“ (2011), kuriuos galėjote išvysti įvairiuose kino festivaliuose. Tiesą sakant, pirmieji du S. McQueen filmai man nepadarė didelio įspūdžio, nors juos puikiai vertino kino kritikai, o ir kino gurmanai negailėjo liaupsių, tačiau man pirmieji režisieriaus darbai buvo pernelyg šalti ir žiūrėjosi itin šaltai, o štai biografinis pasakojimas apie realiai egzistavusį Solomon Northup, kuris per klaidą išbuvo 12 metų vergu Amerikos Pietuose – vėliau parašė memuarus, pagal kuriuos režisierius ir kūrė šią kino juostą.

Tai tikriausiai šilčiausias šio režisieriaus darbas. Puikiai adaptuotas biografinis pasakojimas, nuostabūs aktorinis darbas. Aktorius, atlikęs Solomono vaidmenį, Chiwetel Ejiofor smarkiai padirbėjo ir buvo tikras atradimas, o ką besakyti apie žiaurųjį vergvaldį, kurį suvaidino etatinis ir visose šio režisieriaus juostose pasirodantis įtaigusis talentas Michael Fassbender – tikriems gurmanas tirpsta ant gomurio, žiūrint jo puikiai pasirenkamus vaidmenis. Aišku, filme šmėkšteli ir daugiau puikių aktorių ir net labai žinomų, kaip antai Brad Pitt‘as, tačiau jie neryškūs ir antraplaniai.

Šiaip filmas „12 metų vergovės“ tikriausiai bus prie tokių „graudžiųjų“ istorijų kaip „Žalioji mylia“ ir kiti „Oskariniai“ filmai, pratęsiant stipriai pagrįstus vaidmenis, istoriją ir filmo bendrą energetiką kaip esminius ir kertinius gero filmo pagrindus. Visgi tai kartu ir istorinis filmas, kostiumai, aplinka, laikmečio dvasia taip pat gyva ir puikiai sukurta – tai neabejotinai geriausias šio režisieriaus darbas, kurio net nelyginčiau su perdėm šaltomis „Gėda“ ir „Alkiu“. Filmas gan ilgas, vietomis gal kiek pasirodė užtęstas, tačiau visada įdomus. Norėjosi žiūrėti ir žiūrėti. Norėjosi kitokios filmo pabaigos ir susitikimo su šeima, aišku, ji padaryta tikrai sentimentaliai efektinga, bet „blogiukai“, kurie dažniausiai gauna į kaulus, taip ir liko nenuteisti – tai biografiniai niuansai ir spekuliuoti bei kažką keisti režisieriui nebuvo būtina, juk galiausiai ir ne tas tikslas. Stiprus filmas, kuris patiks visiems – tiek rimto, tiek komercinio kino žiūrovams. 

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 97/100
IMDb:8.1


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Mačiau šį filmą, istorija sujaudino. Vietomis buvo sunku žiūrėti, per daug širdį spaudė, bet tokio efekto ir buvo siekta. Mėgstu tokius filmus, padeda geriau suvokti, ką patyrė brutalios vergovinės sistemos aukos. Tik man nepasirodė keista, jog blogiukai pabaigoje liko nenubausti :D Juk tų, kurie Solomoną pardavė vergovei, tikrai neras, o tų, kuriems jis vergavo, nieks nebaus, nes tiesiog tais laikais kiekvienas su savo vergais darydavo ką nori ir joks pašalinis neturėdavo jokios teisės aiškinti vergvaldžiui, kaip su vergais elgtis. Jie buvo kaip daiktai, kuriuos nusiperki ir darai ką nori su jais savo nuožiūra. Žiauru, bet tuometinėje visuomenėje tai buvo norma :D Gerai, kad dar buvo gerų žmonių, kaip tie, kurie padėjo pag. veikėjui. :)

    AtsakytiPanaikinti