2014 m. rugsėjo 29 d., pirmadienis

Filmas: "Antrininkas" / "The Doube"




Sveiki, kino gurmanai,

Vos tik pasirodė režisieriaus Richard Ayoade filmas „Antrininkas“ (angl. The Double) (2013), troškau nedelsiant pamatyti. Tai, ką pamačiau jo ankstesniame darbe „Submarinas“ (2010), mane labai nustebino, žinoma, gerąja prasme. O kai dar sužinojau, kad „Antrininkas“ yra statomas pagal Fiodoro Dostojevskio romaną, tai iš to džiaugsmo neturėjau niekur dėtis.

Taigi, pažiūrėjau „Antrininką“. Beregint atpažinau išskirtinį ir originalų režisūrinį braižą. Šitaip trafaretiškai, išskrostai ir visgi maksimaliai, emociškai hiperbolizuotai, manau, pasakoja ne daug režisierių. Visgi giminingu režisieriumi laikyčiau „Mėnesienos karalystės“ ir „Didysis „Budapešto“ viešbutis“ kūrėją. „Antrininke“ vėl režisieriui rūpi antrarūšiai žmonės – nedrąsūs, prislėgti baimių, įvairių kompleksų. Tai išties labai skiriasi nuo romano. Režisieriui pavyko sukurti tamsią, niūrią, bauginančią atmosferą, išvystyti siužetą, pateikti jį savitai ir įdomiai, savo stiliumi. Visgi „Subamirnas“ man pasirodė kur kas stipresnis jo darbas, kur kas spalvingesnis, įdomesnis visomis prasmėmis. Gal režisierius buvo pernelyg įspraustas į F. Dostojevskio rėmus, gal dar kažkas, bet pirmoji filmo pusė netgi šiek tiek erzino, norėjosi daugiau intrigos, nei mįslių ir nežinomybės dušo.


Kadras iš filmo "Antrininkas".

Aišku, tai niūresnis ir tamsesnis filmas už „Submariną“, bet kino gurmanams tikrai turėtų tikti ir patikti. Filme pasirodo Jesse Eisenberg, geriau žinomas iš tokių filmų kaip „Socialinis tinklapis“, „Apgaulės meistrai“. Čia jis sukuria du vaidmenis, tačiau nepasakyčiau, kad labai įspūdingus, kaip daugelis norėjo jį išaukštinti. Vaidmenys tikrai nėra sudėtingi, filmas „laikosi“ ant išskirtinės režisūros ir istorijos interpretacijos. Kaip niekad, sakyčiau, graži atrodė man Mia Wasikowska, kuri suvaidino merginą, kuri iš esmės tik ir buvo graži mergina. Nelabai pajutau antrininko grėsmę, griūvančio gyvenimo jauseną, ką, manau, turėjo atskleisti šis filmas, tačiau visgi leido prisiminti, kaip galima įdomiai papasakoti istoriją.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 68/100
IMDb: 6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą