2015 m. birželio 23 d., antradienis

Serialas: "Salemas: Raganų karai" (2 sezonas) / "Salem: Witch War" (Season 2)




Sveiki, skaitytojai, 

Apie naują serialą „Salemas“ jau esu šiek tiek rašęs savo įspūdžius. Apie pirmojo sezoną galite paskaityti ČIA. Tiesą sakant, pirmasis sezonas buvo mane maloniai nustebinęs, todėl sąmoningai laukiau antrojo, kuris vadinasi „Salemas. Raganų karai“ (angl. Salem. Witch War), tęsinys žadėjo dar didesnę intrigą ir įdomumą. Regis neklydau, nes antrasis sezonas už pirmąjį pranašesnis visa galva. Gana mažo biudžeto serialas, kurį JAV-ose transliuoja WGN TV kanalas, kuris yra mokamas ir jo vartotojų skaičius tik 72 milijonai, todėl suprantate, kad serialo reitingai negali prilygti laisviems ir nepriklausomiems nemokamų kanalų transliuotojams.

Nepaisant to, kad pirmosios serijos (kalbu apie pirmąjį sezoną) sulaukė gana vidutiniškų vertimų, po kelių serijų serialo reitingai išaugo 150 proc., o antrojo sezono net 300 proc. Tokiam kanalui ir pirmajam šio kanalo finansuojamam savo serialui tai tikrai geri rodikliai, neskaitant serialo žiūrovų, kurie serijas stebi nelegaliai per internetą. 

Gal neberašysiu atskirai apie aktorių biografijas, kaip jie pelnė savo vaidmenis šiam serialui, tik paminėsiu, kas labiausiai įstrigo iš antrojo sezono. Visų pirma, tai pasikeitusi ir prasiplėtusi Salemo miestelio atmosfera. Merė Sibley pakrikusi valdžios funkcija, ji nebeišlaiko savo autoriteto ir tampa persekiojama iš visų pusių puolančių priešų. Ne veltui šis sezonas vadinamas „Raganų karai“, nes raganų su savo kerštu ir troškimais daugėja kaip ant mielių. Merė Sibley trokšta apsaugoti savo sūnų, juodaodė tarnaitė Tibuta trokšta Merės meilės ir globos, bet kenčia nuo abejingumo ir išnaudojimo. Gerokai apdeginta ir apskrudusi Mercy, keršija visomis išgalėmis Merei, atsisakydama savo žmogiškosios prigimties ir, žinoma, Marburgo grafienė, atkeliavusi iš už Atlanto, trokštanti, kad per kometos priartėjimo momentą prie žemės, prisikeltų jos mylimas valdovas. Raganos viena kitą šantažuoja, išnaudoja, eina strateginiais sprendimais, aukodamos ir įgydamos galią... Na, ir žinoma, puritonai, kurie medžioja raganas, miestelio „paprastųjų“ meilės, maro epidemija, lūkesčiai ir intrigos. Veiksmo šiame sezone tikrai netrūksta.


Ypatingoji antrojo sezono viešnia - Lucy Lawless, geriau žinoma kaip Ksena.

Didžiausia šio serialo staigmena tikriausiai yra kviestinė serialo žvaigždė Lucy Lawless, kuri suvaidino grafienė Ingrid Marburg. Pati galingiausia serialo ragana, kuri neturi nei motiniškumo instinktų, nei žmogiškumo parametrų. „Ksena – karingoji princesė“ aktorė įkūnija gana vienplanį personažą, kurios kalba, manipuliacijos ir elgesys gana nuspėjami, bet aktorė šarminga ir įdomi. Štai Janet Montgomery veikėja Merė Sibley sunkiai nuspėjama, pirmajame sezone išryškėjusi labiau kaip neigiamas personažas, pardavusi sielą velniui, tačiau šiame sezone labiau plėtojama jos geroji prigimties pusė, neprarastas žmogiškumas, pasiaukojimas. Ji atsiduria išties tarp girnų, kur jos raganų karuose sėkmę lemia teisingas pasirinkimas.



Kur kas labiau plėtojama ir aktorės Tamzin Merchant kuriamas Anne Hale personažas. Ji pirmajame sezone nužudė savo tėvus, o antrajame bando susitaikyti su savo prigimtimi. Tai iš pradžių vyksta gana sudėtingai, bet ir ji įtraukiama į raganų karų planus, kol galiausiai sezono pabaigoje sužinome, jog Anne yra tikra Marburgo grafienės dukra. 

Nuobodus šiame sezone man pasirodė John Alden (Džonas Oldenas) personažas, kuris kone pusę serialo praleido užrakintas Tibuta kalėjime, slankiojo gatvėmis ir, tiesą sakant, beveik nieko nenuveikė. Erzino ir Mercy personažas – ypač, kai ji buvo apdegusi ir nelaiminga, toks „ne koks“ personažas, nors vėliau atgavusi normalų pavidalą erzino kur kas mažiau...

XVII a. pabaigos atmosfera, kostiumai, bandymas rekonstruoti mąstyseną ir teisingumo (teisinę) to meto atmosferą sekasi režisieriams neblogai. Antrajame sezone vis plėtojamos ir atskiros siužetinės linijos, pvz., paleistuvio Aizeko ir Dolės meilės istorija. Aišku, įdomiausia, mums atrodo Merė ir Marburgo grafienė. Šį serialą mielai iškeičiau į „Pigios siaubo istorijos“, kuris man pasirodė be intrigos ir ganėtinai nuobodokas, o štai „Salemas“ pažadėjęs intrigą ir įdomius strateginius veikėjų sprendimus, man buvo priimtinas ir jis savo pažadą ištesėjo. 

Tiesa, kol kas kanalas nepranešė dėl serialo pratęsimo, gali būti, kad „Salemas“ antruoju sezonu ir užsibaigs. O gaila, nes kūrėjai sustotų savo potencialumo pusiaukelėje.

Po tėvų mirties, Anne Hale sulauks netikėto pasipiršimo.

Salemo miesto aikštė.



Aktoriai serialo pristatymo metu.

Fotosesija žurnalui "Entertainment".




Jūsų Maištinga Siela  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą