2015 m. birželio 2 d., antradienis

Filmas: "Selma" / "Selma"




Sveiki,

Šiandien noriu pakomentuoti kino filmą „Selma“ (angl. Selma) (2014), kurį režisavo Ava DuVernay. Na, ši režisierė visada daug dėmesio skyrė juodaodžių teisėms ir jų socialinei aplinkai, todėl visai nenuostabu, kad paskutinis jos darbas, kuris, beje, buvo nominuotas „Oskarui“, irgi sulaukė skaudaus istorinio juodaodžių teisių kontekstinės analizės. Filmas pasakoja apie realiai egzistavusius žmonės septinto dešimtmečio pradžioje, kai konservatyviose pietų JAV valstijose vis dar buvo žymiai diskriminuojami juodaodžiai, jie mušami ir šaudomi be jokios atsakomybės, jiems neleidžiama balsuoti. Sunku įsivaizduoti, kad visa tai buvo prieš 50 metų, nes dabar be juodaodžių JAV sunkiai įsivaizduojama kaip demokratinė valstybė...

Filmas išties geras. Kasmet mes sulaukiame po keletą tikrai kokybiškų ir gerai finansuojamų filmų apie juodaodžių teises, pradedant nuo vergovės ir baigiant tokiais kaip „Selma“ (pvz., iš paskutiniųjų: „Liokajus“, „Tarnaitė“, „12 metų vergovės“ ir t. t.). Tokios JAV socialinės istorinės bėdos visada jautriai vaizduojamos kine, todėl filmai sulaukia vien už dėmesį istorinei raidai daug pagyrimų. Selma – tai miestelis Alabamos valstijoje, kuriame kilo juodaodžių „gandiškasis“ pasipriešinimas. Taikūs vietiniai juodaodžiai žygiuoja į Montgomerio miestelį, kad praneštų pasauliui ir atkreiptų JAV prezidento dėmesį į jų nelygias teises su baltaodžiais. Filmas išties įkvepiantis, jame pateikiamas istorinis herojus Martin King Jr., kuris labai prisidėjo prie šio žygio, pakeitusio juodaodžių teises JAV-ose visiems laikams. Nors realiai Kingas buvo nužudytas po ketverių metų nuo vaizduojamų įvykių, tačiau šis jo žygis su Selmos gyventojais įėjo į istoriją.

Filme daug žiaurumo ir neteisybės. Sunku kai kada žiūrėti, kai baltaodžiai tvatija lazdomis paliegusį žmogų ir tempia kruviną grindiniu. Tai labiau primena nacizmą, nei „gynybą“ ir visuomenės tramdymą. Yra užaštrintų vaizdų, daug moralės ir tiesos paieškų, kurie neleidžia žiūrovui likti abejingiems. Filmas paveikus emociškai, bet visgi, manding, man tai nėra geriausias matytas filmas apie juodaodžių teises. Gal dėl to perdėto M. Kingo didvyriškumo iškėlimo (aišku, būta dėl ko), gal dėl kažko kito, filmas truputį pasirodė piešiamas, trūko ir kitoniškos režisūros. Be jokios abejonės, filmas vis tiek labai geras. Jame pasirodo tokios žvaigždės kaip Tom Wilkinson, Opra Winifrey, na, nuo šiol gal jau ir talentingu aktoriumi tituluojamas David Oyelowo.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 89/100
IMDb:7.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą