2015 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Filmas: "Jūros giesmė" / "Song of the Sea"




Sveiki,

Airių animacijos kūrėjas Tomm Moore pristatė naujausią savo darbą „Jūros giesmė“ (angl. Song of the Sea) (2014), kuris buvo nominuotas „Oskarui“, kaip geriausias metų animacinis filmas. Tiesą sakant, tikėjausi itin reto šedevro ir kitoniškos juostos. Į akis iškart krito visiškai nekomercinė grafika, kuri netgi šiek tiek priminė senąją rusų animaciją, su kuria užaugo mūsų tėvai ir dar kai kurie iš mūsų taip pat mena su nostalgija, tai dalis tos autentikos „Jūros giesmėje“ visgi užčiuopiama.

Ir visgi, tai kitokia animacija, jos istorija paremta skandinavų-druidų-škotų kultūros mitais, pridėta tam tikros šiuolaikinės fikcijos. Sakyčiau, kad mes neblogai turėtume sukurti kažką panašaus, pasitelkę šiuolaikines technologijas, perkuriant „Jūratę ir Kastytį“. Atpažįstami druidų kultūros atšvaitai, mitinis pasaulio matmuo ir kone japoniškos animacijos tradicijos perėmimas – visa tai nesunku atpažinti, jeigu retkarčiais pažiūrite didįjį animacinį kiną. 

„Jūros giesmė“ man patiko – iškart joje jaučiasi gyvybė ir tam tikra jauki energetika. Gal kiek iš pradžių gali bauginti grafika, bet tereikia tik 5 minučių, kad ši baimė būtų įveiktai, o kūrėjams pavyktų jus įtraukti į pasakojimo pasaulį. Galiu pasakyti, kad patiko ganėtinai subtiliai išvystytas ir sukurtas scenarijus, nors, aišku, kai kada norėjosi stabtelėti ir nusikeikti, jog tai nelogiška, kad veikėjai elgiasi pernelyg herojiškai, tačiau tai yra animacinio žanro žaidimo taisyklės ir autoriai nuo to nesistengia pabėgti. Sakyčiau, priešingai – jie derina savo unikalumą su didžiąja animacija, todėl visai nenuostabu, kad šis mielas, šviesus, pamokantis, bet tiesiogiai nemoralizuojantis filmas prasiskynė sau kelią. Autoriai eliminavo humorą, kas apskritai nebūdinga amerikietiškai animacijai, kuri be komikinio personažo sunkiai apsieina, na, šiame filme viskas liko kaip skandinaviškoje šiuolaikinėje pasakoje – neliko jokių banalybių, vulgarybių ir todėl „pasimatė“ toji šviesa, kurią norėjo perteikti filmo kūrėjai. Tinka visai šeimai, ypač tie, kurie mano, kad jau niekas nebekuria animacinių filmų, kuriuose nebūtų sprogdinama, šaudoma, laidomi gašlūs juokeliai... Nustebsite pažiūrėję „Jūros giesmę“.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 86/100
IMDb: 8.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą