2015 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis

Filmas: "Kirtis dešine" / "Southpaw"




Sveiki, kino mėgėjai,

Nekenčiu sportinių dramų! Nebent ta sportinė drama išties gera... Ar tokia yra amerikiečių režisieriaus Antoine Fuqua filmas „Kirtis dešine“ (angl. Southpaw) (2015). Tiesą sakant, prie šio filmo nė iš tolo nebūčiau prisilietęs, jeigu ne aktorius Jake Gyllenhaal, kuris paskutiniu metu apskritai kine daro neįtikėtinas tiek fizines, tiek dvasines transformacijas, atsiduodamas vaidmenims besąlygiškai. Jo vienas iš paskutinių darbų „Nakties klajūnas“ tiesiog pribloškė, nes aktorių sunku atpažinti tokį sulysusį, o štai „Kirtis dešine“ aktorius jau „kietas“ boksininkas, pilnas raumenų... Sakyčiau, per tokį trumpą laiką gana didelės pastangos ir šuoliai, kurie tikrai neturėtų praslysti pro kino kritikų akis.

Grįžtant prie filmo, galiu pasakyti, kad pradžia buvo ganėtinai niūri ir nuobodi – talentingas boksininkas karščiuojasi ir puikuojasi, kol galiausiai per savo puikybę netenka praktiškai beveik visko – turtų, žmoną, vaiko globos ir sparčiai gerdamas ritasi žemyn. Būtų išties banalu, kad filmas būtų vien tik ritimąsi žemyn, nors pirmas pusvalandis išties nelengvas – sumuštas kūnas nuolat talžomas, žaizdos negyja, siela skilinėja ir apskritai režisieriui ir aktoriui pavyko išgauti kone tikro Kristaus paveikslą – netgi savotišką kankinį, kurio žiūrovas tiesiog gaili. Na ir antroji šio filmo pusė – sunkus kelias į sėkmę ir atsitiesimas, kas dažniausiai ir yra būdinga sportinėms dramoms. Nepaisant nuspėjamo siužeto, opozicinių scenų – geras žmogus išmokiaą pykstantį nusiraminti, dialogų priešpriešos, „užstatyta“ mergaitė, kurią reikia susigrąžinti... Viskas čia daugmaž, kaip sako anglai, OK.

Džiugu, kad šiaip ne taip režisieriui pavyko išgauti tikros dramos elementus. Visų pirma pagrindinio personažo vidinius dvasios svyravimus. Čia svarbi ne tik fizinė kančia, talžomas kūnas, bet ir personažo vidinė praradimo ir susitaikymo, apsisprendimo svarba. Aišku, filmas baigiasi herojo pergale, juk kitaip sunku ir įsivaizduoti finalą, kai šitiek lūkesčių žiūrovas sudeda į veikėją. Visgi filmas stiprus ir man visumoje patiko dėl režisūros ir dėl pagrindinio aktoriaus, kuris tiesiog pasiekė savo aktorinę viršūnę, kad net darosi įdomu, ar bepajėgs savo vaidmenimis dar kažkuo nustebinti.

Visgi turiu priekaištą tik lietuviškam filmo pavadinimui „Kirtis dešine“, nes truputį nelogiška, kad būtent personažas nokautuoja kairiuoju rankos kirčiu, o filmas pavadinimas priešingai.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 57/100
IMDb:  7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą