2015 m. rugsėjo 5 d., šeštadienis

Filmas: "X failai" / "The X Files"




Sveiki,

Būna, kad labai kažko pasiilgstu, kažin kokios mistikos ar misterijos iš vaikystėje patirtų potyrių, žiūrint tokio žanro filmus ar serialus. Vienas iš tokių, žinoma, buvo serialas „X failai“, todėl genamas būtent šių intencijų, pažiūrėjau tų pačių kūrėjų sukurtą vaidybinį filmą „X Failai“ (angl. The X Files) (1998), kurį režisavo Bob Bowman. Kiek žinau, šiuo metu ketinama prikelti legendinį serialą ir kuriamas jo tęsinys su tais pačiais aktoriais. Atsinaujinęs serialas turėtų pasirodyti 2016 metais.

Na, o pirmasis „X failų“ filmas (jų kol kas tėra du, antrasis – 2008 m.), man išties patiko. Žinoma, daugelis serialą laiko kur kas pranašesniu ir tam tikriausiai yra ne viena priežastis, tačiau filmas taip pat nėra itin prastas. Iš pradžių scenarijus pasirodė „užvilkintas“, buvo mažai mistikos ir paslapčių, pernelyg Malderis ir Skali užsisėdėdavo už stalo, klausydami federalų nutarimų. Žinoma, lėta tėkmė savotiškai įtraukia ir pamažu darosi išties įdomu, kokias paslaptis slepia „pasaulio valdytojai“. Gal kai kada šiek tiek erzino detektyvų dialogai, kurie pasirodė pernelyg herojiški, literatūriškai nuskaityti iš scenarijaus lapų, bet visumoje viskas išsilygino. Filmas sukuria serialui būdingą atmosferą, mistiką, išlaiko paslaptingumą, o ir finalas jau priminė tikrą „Svetimas“ epopėjos scenarijų, nors, mano akimis, „X failai“ gerokai nusileidžia „Svetimo“ filmo dalims.

Nepaisant visko, man filmas patiko. Toli gražu jis nėra šedevras, bet žiūrėti tiek su užsidegimu, tiek atsipalaidavus, kaip ne buką ir ne su stačiai atgyventomis idėjomis filmą, tikrai galima. Tiesiog mėgavausi ir tiek, kaip mėgavausi vėl ekrane matydamas aktorių David Duchovny ir Gillian Anderson duetą.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 60/100
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Priminei, seniau be galo megau seriala. Filmas nusileidzia serialui, bet vis tiek, man tai kazkas is vaikystes. Super.

    P.S. sorry uz lietuviskus rasmenis be varneliu ir nosiniu :)

    AtsakytiPanaikinti