2015 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Filmas: "Žvaigždžių karai IV: nauja viltis" / "Star Wars: Episode IV A New Hope"




Sveiki, skaitytojai ir kino žiūrovai,

Ko gero „Žvaigždžių karų“ bumas vėl sugrįžto, todėl nutariau pažiūrėti nuo pradžios iki galo chronologine seka visus šios serijos filmus, todėl pradėjau tikriausiai nuo paties geriausiai įvertinto filmo t. y. pirmosios dalies, kurią režisavo George Lucas „Žvaigždžių karai IV: Nauja viltis“ (angl. Star Wars) (1977). Šis filmas brėžia ryškų populiariosios kultūros naują žymę, kuri padarė didžiulę įtaką fantastinių filmų bumui ir buvo ilgą laiką pats populiariausias visų laikų filmas, uždirbęs anuomet beveik 800 milijonus dolerių. Po to, žinoma, sekė kitos dalys.

Kaip yra su ta numeracija ir istorijos chronologija? Pirmiausia filmas pasirodė kaip „Star wars“ ir tik pasirodžius kitoms dalimis, teko filmui suteikti aiškinamąjį prierašą, jog tai ketvirtasis epizodas visoje istorinėje epopėjoje, nors ir sukurtas kaip pirmasis filmas. Belaukiant naujausios dalies, kuri pasirodė šių metų pabaigoje, nutariau užgriebti visas dalis ir po pirmos dalies šiek tiek pristabdžiau, nes tikėjausi iš šio filmo kur kas daugiau! Nors scenarijus gana neblogas, tačiau viskas pateikta holivudinėse klišėse. Princesės Lėjos gelbėjimas ir brėžinių ieškojimas tapo toks nuotykių lygmenyje naivus, kad tiesiog akys išvirto, kaip viskas pateikta vaikiškai, ypač tie begaliniai susišaudymai su priešais, kai priešininkų kariaunos amžinai šaudo pro šalį, o mūsų herojai visada pataiko... 

Nepaisant to holivudinio naivumo ir lengvumo, filmas stulbina savo laikmečio technologijomis, neskubėjimu nustebinti žiūrovą, lėtas ir kartu aštuntą dešimtmetį atliepianti pramoginio kino dvasia anuomet tikrai turėjo ilgam įsirėžti į atmintį tos kartos žiūrovams, todėl nenuostabu, kad iš kitų dalių buvo reikalaujama vis daugiau ir daugiau... Nors esama gerų kokybiškų kosmologinių vaizdų, bet kartu matai aktorių su gumine paprasta kauke, vaidinantį kažkokį ateivį kosmoso užkampio bare – ir truputį juokinga, ir truputį įdomu, kaip toli nuėjo mūsų technologijos, kuriant fantastinį kiną.

Filmą visgi pažiūrėjau smagiai, vertinu kaip klasiką – lengvą kiną, nors ir pelnė 10 „Oskaro“ nominacijų, septyni iš jų laimėti. Žiūrėti tikrai galima, bet nereiktų būti pernelyg pretenzingais.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 92/100
IMDb: 8.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą