2016 m. balandžio 1 d., penktadienis

Filmas: "Kailis. Įsivaizduojamas Dianos Arbus portretas" / "Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus"




Sveiki,

Vis pasižiūriu, kas dar nematyto su aktore Nicole Kidman ir štai atrandu tokiu ilgu ir ne itin patogiu pavadinimu filmą „Kailis. Įsivaizduojamas Dianos Arbus portretas“ (angl. Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus) (2006), kuris, beje, mano akimis, yra vienas geresnių Nicole Kidman sukurtų kino vaidmenų. 

Biografinis filmas pasakoja apie realiai egzistavusią XX amžiaus fotografę, išgarsėjusi savo keistenybėmis ir trauka nestandartiniams žmonėms, kurių portretus ji fotografavo, tai įvairūs apsigimimai, genetiniai pakitimais, nudistai, transeksualai ir kiti iš visuomenės forumų į paribius pasitraukę žmonės. Filmas pasakoja tik dalį šios keistos fotografės gyvenimo atkarpą – apie tai, kaip ji susipažįsta ir įsimyli plaukuotą vyrą, nepaisydama savo vaikų ir santuokos – žodžiu, jos kaip fotografės karjeros pradžia. Istorija kaip istorija, sakyčiau, bet įdomus moters meninis pasaulis ir subtili aistra, kurią perteikė N. Kidman keistiems subjektams, kurie fotografei kelia susižavėjimą, netgi keistą fetišą. Režisieriui pavyko perteikti moters nestandartinį požiūrį, jos savotišką beprotybę ir pasiryžimą eiti prieš standartizuotą visuomenę. Filmas gana lėtas, savotiškai dvelkia filosofiniai lygmenys, tačiau labiausiai mane įtikino ir sužavėjo režisieriaus dėmesys detalėms, ypač subtiliai subrandintomis pauzėmis, aktorių žvilgsniams, o ne dialogams, psichofiziniams veiksmams, o ne buitiniam chaosui. Įtikino mane ir laikmetis, kostiumai, savotiškas meninio sudėtingo pasaulio matymas, pajauta ir supratimas.

Apskritai tai gana gurmaniška juosta, viena iš tų keistų biografinių istorijų, kurios turi dvasią, nes turi ką papasakoti, galgi net režisierius moka tai pastebėti ir perteikti taip, lyg jam pačiam tai būtų svarbu ir įdomu. Mikroskopinis stambus planas ir emocija apšviečia personažų dvasines vibracijas, galima kartu jaudintis ir stebėtis su trauką jaučiančiais herojais. Patiko.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 50/100
IMDb: 6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą