2024 m. liepos 31 d., trečiadienis

Filmas: "Medusa Deluxe" / "Medusa Deluxe"

 

Sveiki, skaitytojai,

 

Tiesą sakant, net nežinojau, ko tiksliai tikėtis iš amerikiečių režisieriaus Thomas Hardiman debiutinio filmo „Medusa Deluxe“ (angl. Medusa Deluxe) (2022), kurį pernai rodė Kino pavasaris. Iškart užbėgu – ne visiems šis filmas tiko, tačiau buvo ir tokių, kurie labai gyrė viso filmo sumanymą. Iš tikrųjų maniau, kad tai bus kokia nors drag queen lėkšta istorija, kurioje konkuruos vyrai, persirengę karalienėmis dėl kokio nors grožio konkurso titulo, kitaip sakant, Sandra Bullock „Mis slaptoji agentė“ alternatyva ar kažkas panašaus, tačiau filmas gerokai įtraukė ir pranoko mano lūkesčius.

 

Istorija visgi vyksta grožio konkurso užkulisiuose. Tiksliau jau po konkurso, kai laimėtojas plaukų stilistas buvo rastas persirengimo kambarėlyje su nurėžtu skalpu. Visa šioji istorija sukasi valandai praėjus po šios kraupios žinios, kai slenkanti kamara pasakoja iš kabinos į kabiną pokalbių nuotrupas tarp modelių, konkurso organizatorių ir kirpėjų-stilisčių. Primena Alejandro G. Iñárritu filmo „Žmogus paukštis“ (2014) filmavimo manierą. Iš tikrųjų tai savotiška juodoji komedija, pašiepianti marginalizuoto grožio konkurso sureikšminusiųjų stereotipus. Šioje šiek tiek primenančioje noir stiliaus filme pilna daugybę prasilenkiančių savitų charizmatiškų asmenybių, kai kurios jos primena tam tikras karikatūras, kartais pernelyg perspaustas ir pernelyg stereotipines, tačiau tai veikia, nes tai kartu lyg ir rimtas detektyvas su parodijos mišinius.

 

Režisieriui pavyko sukurti tamsų ir klaidų intrigų, pavydo ir tamsumos apgaubtą lėlių labirintą, kuriame įvairiomis spalvomis blyksteli šaržuoti veikėjai. Man labai patiko režisieriaus sukurta vieno kadro iliuzija, priminė vokiečių trilerį „Viktoriją“ (2015), nufilmuotą sudėtingu vienu ilgu kadru be pertrūkio. Bandau suprasti, kodėl nemažai daliai šis puikiai sukonstruotas mistinis detektyvas neįtiko, tačiau nerandu jokio paaiškinimo. Gal dėl to, kad filmas apie paprastą žmogžudystę be didesnės paslapties, kitaip sakant, mindfuck‘o, tačiau sukurta nepaprasta iliuzija ir paralelinės įdomios istorijos, kurios kaip mažos upės suteka į vieną pasakojimo tekstūrą. Mėgavausi tuo įtaigiai pavykusia atmosfera, gyvais ir žaižaruojančiais dialogais, intensyvumu ir teatrališkumu, kuris priešingai nei daugelyje filmų, šįkart suveikė efektingai ir papildė karnavalo juodąją pusę.

 

Mano įvertinimas: 8.5/10

Kritikų vidurkis: 60/100

IMDb: 6.1



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą