2012 m. rugpjūčio 17 d., penktadienis

Filmas: "Plačiai užmerktos akys" / "Eyes Wide Shut"


Sveiki visi,

Šiandien noriu pakomentuoti legendinį filmą „Plačiai užmerktos akys“ (Eyes Wide Shut) (1999 m.). Taigi paskutinis legendinio kino genijaus Stanley Kubrick filmas, pastarasis žinomas iš tokių filmų legendų kaip „Prisukamas apelsinas“, „Švytėjimas“, „Spartakas“, „Lolita“ ir t.t. Tikriausiai labiau besidomintys šio autoriaus kūriniais, žino, kad yra keliamos dvi versijos – „Plačiai užmerktos akys“ režisierius sukūrė iki galo ir mirė, bent jau taip teigia kino kompanija, o gerbėjai ir kritikai yra linkę prie išvados, kad visgi režisierius nebaigė šio filmo ir jis išėjo ne toks, kokį planavo kūrėjas. Na, nežinau, nė ką bepasakyti, nes seniai svajojau pamatyti šią juostą ne tik dėl Nicole Kidman ir Tom Cruise, kurie tuo metu ir juostoje, ir gyvenime buvo sutuoktiniai, bet ir dėl režisieriaus bei bendro išprusimo.

Dėl juostos kyla daug ginčų, vieni ją laiko šedevru, kiti jame pasigenda prasmės ir mato vien tik tuštybę bei sekso orgijas. Manau, niekas nėra apsaugotas dėl abejonių ir skonio reikalo. Štai man juosta padarė įspūdį ir patiko. Nuostabus ir nepakartojamas, intensyvus garso takelis tikriausiai neįsivaizduojamas be šio filmo, o tiksliau – filmas neįsivaizduojamas be šios muzikos. O ką bereikia sakyti apie Nicole Kidman ir Tom Cruise? Jie buvo puikūs, o ir Nicole galėjome išvysti nuogą – visu gražumu. Iš tikrųjų filmas gali pasirodyti kai kam tuštokas – kalbėjimas apie seksą, tačiau toli gražu apie tai... Tai veikiau santykių savotiškas aiškinimasis – intensyvus, įdomus psichologine prasme. Nežinau, kaip kiti, bet aš nuolat jaučiau įtampą tarp bendraujančių personažų, ta nuojauta, jog kažkas įvyks blogo primena netgi „Švytėjimą“. Orgijų sektantai su kaukėmis atrodė itin bauginančiai. Didelės idėjos filme ir nereikia, manau, kapstyti, ją tiesiog reikia išjausti – rafinuotai, elegantiškai, pajaučiant aistrą, kerštą, smalsumą, prabangą, santykius.

Man patiko, prikaustė dėmesį tiek vaidyba, tiek garsai, dialogai, kurie lyg kartu ir flirtuojantys, lyg ir teatrališki, lyg ir paralyžiuoti, bet kartu stilingi, savotiškai išjausti ir ištransliuoti. Man labai patiko spalvos, patalpos, skleidžiama mistinė atmosfera ir kvapas. Be jokios abejonės, tai subtilusis filmas, kurį nelengva sukurti, nelengva juo patikėti paprastam žiūrovui, tačiau tuo reikia mėgautis, o kad mėgautumeisi, manau, pačiam reikia būti kažkiek avantiūristui ir liberalui, jeigu galima taip išsireikšti. Galiu pasakyti, kad patiko labiau už „Švytėjimą“, suintrigavo, išgyvenau gerą pustrečios valandos santykių ir jausmų orgiją. 

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 68/100
IMDb: 7.3



Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Silpniausias iš S. Kubricko filmų, bet N. Kidman ir T. Cruz'as suvaidino idealiai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesiog gal zmogus per silpnas žiūrėti žino ma filmas labai stiprus

    AtsakytiPanaikinti